Најновије

ГРЧКА И ТУРСКА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ: Атина и Солун на ногама због Аја Софије, Турци осудили паљење застава на протесту!(ВИДЕО)

Турско министарство иностраних послова данас је осудило изјаве грчких званичника и паљење турских застава на протестима у Грчкој поводом конверзије Аја Софије у исламску богомољу и прве молитве муслиманских верника одржане у тој светињи у последњих 9 деценија, известио је Ројтерс.

Протести у Грчкој (Фото: Јутјуб)

"Грчка је још једном демонстрирала непријатељство према исламу и Турској, пронашавши повод у отварању џамије Аја Софија за вернике муслиманске вере", оценио је представник турског министарства иностраних послова Хами Аксој.

Широм Грчке јуче су звонила црквена звона да би се изразило туговање што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган присуствовао молитви у Аја Софији.

Говорећи јуче поводом 46. годишњице повратка демократије у Грчку, премијер Киријакос Мицотакис назвао је Турску "силеџијом", а претварање Аја Софије у џамију "увредом за цивилизацију 21. века".

Ово је само још једна кап у чаши неспоразума и сукоба који већ деценијама потресају грчко-турске односе.

Протести у Грчкој

У Атини и Солуну у петак су одржани протести због одлуке турских власти да некадашњу православну цркву и музеј Аја Софију у Истанбулу преименују у џамију.

На стотине људи се молило и певало током протеста у Атини, носећи слогане са натписима "Не новом Отоманизму" и узвикујући пароле против "другог поглавља Константинопоља у турској изведби", јавља Јуроњуз.

На протестима у Солуну, другом по величини граду у Грчкој, окупило се око 150 људи.

У петак поподне, црквена звона су звонила у знак жалости широм Грчке и заставе су спуштене на пола копља.

Поглавар Грчке православне цркве, архиепископ Јероним Други, промену у Истанбулу је назвао "нечасним поразним делом", истичући да је данас "дан жалости за све хришћане".

Патријарх је синоћ одржао посебну литургију у атинској цркви, наводи Јуроњуз.

Амерички агенти насилно без права ушли у кинески конзулат!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА