Најновије

НЕ ПАДА ИМ НА ПАМЕТ ДА ПОПУСТЕ ЗБОГ СРБИЈЕ: "Нема суспензије лобирања за признање тзв. Косова!"

Након осам сати жустре расправе, без резолуције, окончана је седница скупштине у Приштини, на којој је премијер Авдулах Хоти известио посланике о наставку дијалога Београда и Приштине.

Авдулах Хоти (Фото: Јутјуб)

Хоти је изнео неке детаље у вези с дијалогом, док су га опозициони посланици оптужили за нетранспарентност и кршење устава у случају именовања Скендера Хисенија за координатора, као и за "срамотно" учешће на састанку са председником Србије у дану када је у Хагу испитиван косовски председник Хашим Тачи, против којег је написан предлог оптужнице за злочине против цивила на Косову.

Хоти је негирао те наводе, рекавши да његова обавеза да заступа Приштину у дијалогу произилази из устава. Додао је да "принципи на којима ће се заснивати споразум са Србијом заснивају се на овом уставу".

- Први принцип значи да је територијални интегритет недодирљив и неприкосновен. Други принцип подразумева да уставна организација не може бити погођена - навео је Хоти.

Поручио је да лобирање за признање самопроглашене независности тзв. Косова није суспендовано и да је договорио сарадњу са међународним партнерима о чланству Приштине у међународним организацијама.

- Нема суспензије наших активности, договорили смо се са нашим партнерима да се на нашем чланству у међународним организацијама ради заједно са њима, заједно са нашим међународним партнерима. То је истина - рекао је премијер привремених приштинских институција.

Додао је да су заменици министара, његови заменици и саветници због тога били у Бриселу са њим.

- Координирам са председником и Скупштином у процесу дијалога. Скупштина сте ви посланици, ако кажете ја ћу одустати од дијалога. Дајте предлог за платформу о томе како се понашати у дијалогу, ја ћу поштовати ту платформу, за мене је Устав платформа, ништа друго - рекао је Хоти.

Даут Харадинај: Желимо присуство САД у дијалогу са Београдом

Посланик Алијансе за будућност Даут Харадинај рекао је да та странка нема проблема око учешћа у владајућој коалицији у Приштини, али да жели присуство САД у дијалогу са Београдом, настављеним у Бриселу.

- Забринути смо јер дијалог није створио ништа добро током 15 година без присуства САД-а. Не сме да падне на технички дијалог. Споразум без присуства САД је неизводљив. Немамо никаквих неспоразума у заједничком управљању у влади, али захтев је да САД буду за столом у дијалогу - рекао је Харадинај током расправе о дијалогу са Београдом.

- Имамо ЕУ као савезника, али верујемо САД-у - додао је Харадинај и замолио Хотија да озбиљно схвати коалиционе партнере.

Посланик Демократске партије Косова Енвер Хоџај затражио је да парламент усвоји резолуцију којом ће се власти у Приштини обавезати да ће са Београдом разговарати само ради постизања коначног споразума о признавању.

- Направимо резолуцију у којој се каже да ћемо разговарати о коначном споразуму. Придружимо се Самоопредељењу и Демократској партији, и утврдимо резолуцију која не укључује техничка питања - рекао је Хоџај.

Расправа на седници скупштине је окончана без иједног усвојеног става.

Највећа руска флота у Средоземљу! Руси крећу у жестоку акцију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА