Најновије

ЗАПАД ДОБИЈА НОВИ НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ "КАКО ПОБЕДИТИ РУСИЈУ": У школама децу ће учити да мрзе Путина!

Да ли је Владимир Путин “најопаснији човек на свету?” Ако верујете истим изворима вести као и наставници британских школа, онда јесте. Можда је добра ствар што деца не обраћају пажњу.

Владимир Путин (Фото: РИА)

Када се школе у Британији на крају поново отворе у септембру, деца неће само учити читање, писање и математику. Поврх ових основа, њихови наставници ће их хранити пропагандом због које би нациста Гербелс поцрвенео.

Извор пропаганде о којем је реч је Деј (The Day), сајт за вести који је основао тим етаблираних новинара и који је усмерен на тинејџере.

Дизајнирана за употребу у учионици, свака Деј прича представљена је заједно са низом провокативних питања и вежби како би се млади научили да „размишљају сами и сарађују са светом“.

Иако је фокусиран на Велику Британију, Деј се користи у учионицама широм света као наставно средство.

Недавни чланак описује руског председника Владимира Путина као “најопаснијег човека на свету” и сугерише “да се ништа не може учинити да се та проблематична држава Русија дозове памети”. Читава спољна политика Москве је „бесрамна“, а Путина описују као човека који ужива у подметању немира на Западу. Опширне оптужбе за руско уплитање у америчке изборе 2016. третирају се као чињенице, као и гласине да се Путин умешао у британски референдум о Брегзиту и у опште изборе прошле године.

Деци је такође представљено мишљење Била Броудера да је Русија “мафијашка држава која води мафијашке послове.” Броудер, сајт то изоставља, је магнат и преварант који је током руске приватизације деведесетих година прошлог века зарадио милијарде долара у Русији и прогласио себе као анти-Путин активисту након што је његов извор прихода пресечен.

Испод чланка се од деце тражи да одговоре на бројна питања, попут „Да ли би Русија требала бити протерана из Уједињених нација?“ па чак и да напишу креативну причу о томе како би било срести Путина током његових КГБ дана. Надаље, предлаже се скорија широко критикована прича без доказа Њујорк Тајмса, о тврдњи да је Русија плаћала талибане да убијају америчке трупе у Авганистану, као додатно штиво које би помогло деци да постану “стручњаци” за све Путинове послове.

Деј себе не сматра антируским истраживачким центром за децу. Сасвим супротно. Иронично је да је његов оснивач, Ричард Адис, желео да оснује сајт за борбу против варљивог новинарства, превара, „наклоњеног извештавања“ и „прича у којима је истина спорна“ – лажних вести, другим речима.

У тој потрази подржала га је Комисија британске владе за лажне вести и подучавање вештина критичке писмености у школама, која се удружила са Дејом како би саставила срамотни извештај у 2018. години и открила да само два процента британске омладине поседује способности критичког размишљања да примети лажне вести.

„Јасно је да су наше школе апсолутно виталне у подстицању деце да копају кроз смеће и истерају истину“, рекао је Адис тада. Приче на сајту са насловима попут „Путин Страшни“ и „Токсични Путин у мисији да затрује Запад“ тачно су оно што Адис сматра уравнотеженим новинарством.

Равнотежа, међутим, није уобичајена особина британских посматрача Русије. Дуго очекивани „извјештај о Русији“ у британском парламенту ослања се готово у потпуности на „наводе“ како би подупрли тврдњу да Москва „представља значајну претњу за Велику Британију“. Извештај се чак ослања на чланке БазФида (BuzzFeeda)  да би поткрепио своје климаве тврдње.

Порука Деја можда неће пасти на плодно тло. Према истом извјештају владе, само четвртина старије деце верује вестима које прочитају на мрежи. Ако је тако, пропагирање Деја могло би бити узалудно.

Американци послали оклопна возила Приштини! Више о томе ОВДЕ!

Извор: logicno.com/ С. Филиповић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА