Најновије

ЈОАНИКИЈЕ: Добили смо понижавајућу понуду!

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је формула коју је Митрополија црногорско-приморска добила од црногорске владе за регистровање цркве "неискрена, неодговарајућа, непримерена и понижавајућа, супротна Уставу и међународним обавезујућим актима".

Влада Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Јоаникије је у “интернет литији” оценио да таква понуда Владиног експертског тима није усаглашена ни са чим, осим са “злом вољом власти”, преноси подгорички портал ЦдМ. “Она на један циничан начин хоће да нас доведе у ситуацију да ми пристанком на такву формулацију заправо ликвидирамо сами себе”, казао је владика и додао да црква не бежи од евиденције, али да држава не може да крши њихова основна права и да брише историју и субјективитет.

Владика је подсетио да је Влада понудила наставак дијалога тек после истека рока који је црква дала, али да начин на који су добили позив, пред закључење рада Скупштине, није много обећавао.

Према његовим речима, власт је рачунала да ће црква одбити дијалог, пошто је прошао рок који је био назначен.

“И да нас пред целим светом оптуже да ми нећемо дијалог, да смо ми овде нека фанатична група која не поштује државу, неће да разговара итд. Пошто то није успело, они представљају да смо ми неки антидржавни елемент. Ја чврсто стојим на становишту да ова власт, са оваквим понашањем више угрожава државу, њену стабилност и будућност од било кога другог”, оценио је он.

Он је додао да црква нема намеру да излази на изборе, да је испод части и одговарати на такве непримјерене оптужбе, поручујући да се црква не бави политиком, већ да се бори против “зла, неправде и непоштовања државе”.

“Када се реши ова ствар, ми нећемо имати потребу да се бавимо овим стварима, ако су наша права загарантована”, рекао је Јоаникије.
Немачка је одбила предлог америчког председника Доналда Трампа да позове председника Русије Владимира Путина поново на састанак Групе седам најразвијенијих земаља (Г7), изјавио је немачки министар спољних послова Хајко Мас.

Русија је из Г7 искључена 2014. године након припајања Крима, а Трамп је прошлог месеца сугерисао да би Г7 поново могла бити проширена, пренео је синоћ Ројтерс.

Мас је, међутим, за Рајнише пост рекао да не види никакву могућност да се Русији дозволи повратак у Г7 све док не постоји значајан напредак у решавању конфликта на Криму и истоку Украјине.

"Г7 и Г20 су два координисана формата. Не треба нам више Г11 или Г12", рекао је Мас поводом Трамповог предлога да, поред Русије, буду позване и друге земље на састанке Г7.

Мас је рекао да су односи са Русијом тренутно тешки у многим областима, али да је Русија потребна за решавање сукоба у Сирији, Либији и Украјини.

Прочитајте ОВДЕ   која је то шокантна изјава Додика запалила регион.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА