Најновије

ЕУ: Јасно смо ставили до знања Београду и Приштини шта желимо

ЕУ је јасно ставила до знања да Приштина и Београд неће склапати засебне или делимичне споразуме, као што се то догодило раније у Бриселу, пише Косово онлајн.

Хашим Тачи (Фото: president-ksgov.net)

Свеобухватни споразум биће потписан тек након што се постигне договор о свим темама, јавља Газета експрес.

Портпаролка ЕУ Набила Масрали изјавила је да ће се дијалог, којем посредују, завршити свеобухватним споразумом само када се реше сви проблеми између Приштине и Београда, довољно да се потпише коначни споразум.

– ЕУ ће, као посредник у дијалогу, сарађивати са странама на свеобухватној нормализацији односа између лажне државе и Србије, решавајући сва нерешена питања – рекла је портпаролка ЕУ за Газету експрес.

Током скоро деценије разговора у ЕУ, представници лажне државе и Србије потписали су низ споразума, који нису спроведени. Говорећи о коначном споразуму, наводи да ЕУ очекује и да се примене претходни споразуми.

– Европска унија и све њене државе чланице очекују да ће стране имплементирати све договоре постигнуте у прошлости. Нерешена питања у претходним споразумима биће решена паралелно у преговорима за свеобухватни споразум – наводи се у одговору из ЕУ.

Након састанка такозваног премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића, започеле су дискусије на нивоу експерата, које се називају политичким, а не техничким, наводи Газета експрес.

Лажну државу у европској престоници представља Скендер Хисени, који је недавно постављен за координатора, док Србију представља директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Хисени, који је учествовао у готово свим преговорима терористичке творевине, након првих састанака у Бриселу, рекао је да такозвано Косово не прихвата делимичне споразуме и да разговара о свеобухватном споразуму, који ће бити потписан на крају.

Тема за коју је шиптарска страна заинтересована да реши у Бриселу је питање несталих. Хоти је такође рекао да је ту тему отворио у свом првом сусрету са председником Вучићем, пре две седмице.

На питање о дискусијама око несталих, из ЕУ су саопштили да ни та тема, нити било која друга тема нема рок и да ће се о свим нерешеним питањима разговарати све док буду решене.

– Лажна држава и Србија ће потписати свеобухватан споразум о нормализацији односа, након што су све теме размотрене и о свима договорене. Пут ка Европској унији за обе стране иде кроз дијалог уз посредовање ЕУ – каже се у одговору ЕУ.

Додаје се да је ЕУ вратила окупирану српску покрајину и Србију за преговарачки сто ради дијалога, две године након што су преговори обустављени.

Хоти је представљао лажну државу на састанку са Вучићем у Бриселу, док је Хашим Тачи прекинуо своју активност у иностранству, након што је Специјално тужилаштво у Хагу објавило да је подигло оптужницу против њега за ратне злочине.

Колико ће се Србија задужити до краја године, сазнајте ОВДЕ.

 

Извор: kosovo-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА