Најновије

НОВА АКЦИЈА ПРИШТИНЕ: Натерати Србе стасале за војску да напусте „државу Косово“ (ВИДЕО)

Најава Хашима Тачија и званичне Приштине о регрутацији нових војника за такозвану Војску Косова недвосмислен је притисак на младе Србе који се не одазову позиву, да оду са КиМ. То је и порука упућена Србији и међународној заједници, уочи наставака преговора у Брислу, да је окупирана српска покрајина уствари држава.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

Ово каже генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић додајући да то није добра вест, и да се она уклапа у сценарио албанских ментора, а пре свега Немачке, да се питање Косова што пре реши.

„Чини се да ментори (тзв.) Косова из ЕУ који су и опремили ову такозвану војску, да не кажем и направили, не желе уопште ни да чују Београд. Србија ће морати да нађе одговор на овакве претње, наравно, кроз дипломатске канале и разговоре,“ каже Лазаревић.

Удар на преговоре и Србе на Косову и Метохији

По његовим речима, Србија не сме да одустане од свог националног интереса нити да подлегне претњама било које врсте.

„Најава регрутације није наивна, и треба јој прићи са великом озбиљношћу“, мишљења је Лазаревић.

Војни аналитичар професор др Митар Ковач Тачијеву поруку види као атак и на српску омладину на Косову и Метохији пошто неодазивање на регрутацију повлачи и казне. Он додаје да би наша страна на преговорима у Бриселу требало да потегне и питање нелегалне војске те терористичке творевине.  

„Регрутација значи упис свих војно способних младића за служњење војног рока. Уколико се српски момци не буду одазвали на регрутацију, биће санкционисани у смислу казнених одредби или приморани да напусте простор Косова и Метохије што је, изгледа, и крајњи циљ Албанаца,“ истиче он..  

Удар на српску омладину на Косову

Ковач каже да је Тачи послао јасну поруку да су далеко одмакли у конституисању државе и да свако преговарање са њима мора бити на том нивоу. У исто време, додаје он, ово треба посматрати и као безбедносну претњу.

„На жалост, ако се узме у обзир да сваки Албанац на Косову и Метохији има оружје у кући, јер ОВК није демилитаризована, и ако се узме у обзир ово што они сматрају легалном војском која је опремљена немачким, британским, турским и америчким наоружањем и обучена по стандардима запада, то није занемарљива сила и јесте претња по Србе који живе на Косову и Метохији,“ истиче Ковач.

Опасност по Србе на Косову

Такозвана Скупштина Косова изгласала је 2018. године Закон о Косовским сигурносним снагама чиме су такозване Косовске безбедносне снаге које су 2009. године из снага Косовског заштитног корпуса постале Оружане снаге Косова. Редовни састав чини 8.000 људи, а резревни 3.000.

Кадрови се школују у НАТО државама и по стандадима НАТО како је и такозвана Војска Косова устројена. Првобитни  буџет за 2018. годину за војску био је 53 милиона евра, а планирано је да се повећава сваке године за пет милиона евра. За 2019. годину буџет је био 58 милиона евра. За 2020. је достигао 61 милион, док ће за 2021. буџет бити 66 милиона евра.

Иначе, према плану Мартија Ахтисарија лажна држава има право на снаге наоружане лаким наоружањем и које би у активном саставу бројале 2500 војника а 800 у резреврном.

Србија доноси одлуку о новом ловачком авиону! Више о томе ОВДЕ!

Извор: rs.sputniknews. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА