Најновије

ВОЈСКА САД НА ИВИЦИ СТРПЉЕЊА: Руски бомбардери, Панцири-С1 и специјалци ушли у Либију и заузимају важне коте

Сједињене Америчке Државе оптужиле су Русију да је пребацила своје војне авионе у Либију због директног учешћа у рату у овој земљи.

Су 24 (Фото: mil.ru)

Говоримо о бомбардерима Су-24, који никада нису били у служби у Либији. Међутим, између осталог, у Либију су пребачени и војни транспортни авиони Ил-76, оклопна возила Тигар, као и системи противаздушне одбране разних конфигурација.

Америчка војска не искључује могућност да оружје можда не припада руској војсци, већ приватним војним компанијама и, највероватније, говоримо о Вагнеровом ПМЦ-у.

Упркос чињеници да америчка војна обавештајна служба нема директне доказе о томе да је Русија извршила пребацивање својих војних авиона у Сирију, стручњаци скрећу пажњу на чињеницу да бомбардери Су-24, као ни оклопна возила Тигар, никада пре нису били у служби у Либији. 

С друге стране, ранији сиријски извори су известили да борци сиријских ваздухопловних снага лете према Либији, посебно говорећи о борцима МиГ-29, али сврха таквих летова такође није откривена.

Информације које су доставиле америчке власти доказују раније тврдње о великом преносу оружја из Русије у Либију. Према наводима владе Националног споразума (ГНА) Либије, либијски град Сирт је трансфер милитаната и оружја из Русије.

Према представницима ГНА, 11 војних транспортних авиона руске производње попут Ан и Ил извршило је слетање у ваздушну базу Ал-Гирдабије у близини града Сирт. Такође се извештава о пребацивању специјалаца из Сирије, као и шест комплекса „Панцир-С1“.

Истог дана, 26. јуна, Либијска национална нафтна корпорација објавила је да су руски специјалци извршили напад на највеће нафтно поље у Либији, Ел-Схарара. Наводно је ноћ пре конвој возила ушао на терен и састао се са представницима обезбеђења НОЦ-а.

На Косово стиже војска, распоређују се јединице, Влада обавештена. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА