Најновије

ДА ЛИ ЈЕ БЕЗБЕДНО КУПАТИ СЕ У БАЗЕНУ? Др Јанковић одговорио на питање које је бринуло грађане

Већи део грађана питао се због чега мера обавезног ношења маски није уведена свуда у Србији, а не само у "кризним градовима" у којима је проглашена ванредна ситуација. Како смо ових дана на удару високих температура, оно што многе интересује јесте да ли је безбедно купати се у базену.

Базен (Фото: pixabay. com)

- У овом тренутку није небезбедно, уколико се одржава физичка дистанца. Битно је да се придржавају тога, да се не прави гужва у базену и да се они хигијенски одржавају - каже др Јанковић.

Истакао је да очекује да ће кроз неколико недеља бити повољна епидемиолошка ситуација, али и подсетио да то зависи у највећој мери од дисциплине грађана.

- Надамо се да ћемо за неколико дана видети прве резултате мера, да не дође до још већег убрзавања преноса заразе. И надам се да ћемо за неколико недеља имати повољну епидемиолошку ситуацију, али мере морају да буду доследно спроведене и ефикасне - указао је имунолог у гостовању на ТВ Првој.

Подвукао је да се успоравањем ширења инфекције смањује преоптерећење система, али и да је и сада суштина у одржавању физичке дистанце, заштите, пре свега маском, тамо где су неизбежни контакти, као и редовна дезинфекција руку и избегавање окупљања и блиских контаката.

Јанковић је поновио и да не значи да особа која не спада у ризичне групе, не може да оболи од ковида-19.

- Потпуно здрава и млада особа може да има неке факторе предиспозиције на тежу клиничку слику или опаснију инфекцију који нису одмах видљиви - навео је он.

На питање да само скенер плућа даје праву слику о стању пацијента, Јанковић каже да у неким случајевима тестови могу да буду лажно негативни, на крају болести или у њеном пуном јеку, када је вирус већ сишао у плућа, те да у таквој ситуацији скенер указује на карактеристичне промене на плућима и даје информације да ли је ковид присутан.

Указао је да скуп више параметара даје прави преглед стања.

- Комбинација лабораторијских, клиничких, епидемиолошких параметара даје нам најпоузданији пут ка дијагнози - рекао је Јанковић.

Прочитајте ОВДЕ   каква је то шок афера у БиХ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА