Најновије

НЕ ИЗЛАЗИМО, ОСИМ СВОЈЕВОЉНО: Студенти остају у домовима, о осталим захтевима надлежни ће одлучити за три дана!

Данас је на платоу испред Филозофског факултета настављен протест студената због најављене мере о затварању свих студентских домова у Београду због ширења епидемије коронавируса. Студенти су изнели све своје захтеве, а у наредна три дана надлежни ће одлучити о њима.

Студентски протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Студенти из домова за сада неће, осим својевољно. Иако им је председник Србије Александар Вучић синоћ на РТС-у поручио друго.

Вучић: Оно што је такође важно, студентске домове ћемо све у Београду да затворимо.

РТС: И где ће ти студенти? Многи од њих нису из Београда нису из Србије.

Вучић: Ајде да не бринемо о онима који нису из Србије, снаћи ће се они. А они који нису из Београда, неће бити у Београду за то време.

Нису се иселили из соба, али су се одмах након ове изјаве преселили на улице. Јучерашњи протест данас су наставили испред Филозофског факултета.

"Први захтев је да студенти остану у домовима, али то се не подразумева само док трају испитни рокови, него и између испитних рокова, јер овде многи људи раде и немају где да одседну", поручује представник студената Марко Радић.

"Други захтев је да студенти који су заражени ковид вирусом морају добити додатни рок кад се заврши формално ова школска година из разлога што су у немогућности за тако нешто. Трећи захтев јесте да студенти сви морају бесплатно да се тестирају, па касније и лече у случају да су заражени. Пети захтев јесте, с обзиром на то да ниједна студентска организација, универзитетска која би требало формално да представља студенте, ништа није радила претходних година, тражимо њихове оставке, јер то није проблем од јуче, то траје годинама", додаје Радић.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је одлука да морају да напусте домове последица погрешне информације Студентске поликлинике, на шта је Кризном штабу скренуо пажњу још у понедељак.

"Оно што је председнику пласирано, то је оно што је више пута погрешно интерпретирано, та изјава Студентске поликлинике да је све то што је заражено малтене из домова. У суштини то је 20 посто. Значи са ових 49, са тенденцијон опадања, стагнира број. И значи блажи су облици и у контроли је. Било би заиста илузорно да студентима скраћујемо право у току јула. Ми морамо један део крајем јула и средину августа затворити домове да их дезинфикујемо. Да урадимо оно што је део посла", објашњава Шарчевић.

Студентима се обратила и ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић. Казала је да је дошла да им пружи подршку и да ће учинити све што је у њеној надлежности да испуни њихове захтеве.

"Ја сам у име свих факултета доставила Министарству датуме испитних рокова. Министарство је обавештено, што се тиче осталих аспеката, значи одржавање и отвореност домова је у домену Министарства. Што се тиче Универзитета, ми ћемо учинити све што можемо", уверава ректорка.

Студенти казали да су добили гаранцију да ће о њиховим захтевима бити одлучено у наредна три дана. Уколико не буду испуњени, најавили су још масовније протесте.

Прочитајте ОВДЕ   ко је то поднео кривичну пријаву против Кризног штаба.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА