Најновије

СПИНОВАЊЕ И КОНТРАПИТАЊА: Све Вучићеве лажи на РТС

Пошто је након избора неко време провео у "медијској илегали", председник Србије Александар Вучић синоћ је гостовао на јавном сервису где је причао готово о свему, осим о ономе шта га је водитељка Оливера Јовићевић упитала.

Александар Вучић (фото: Јутјуб)

Пише: Перо Јововић

Избегавајући тако да одговори на питања од јавног значаја, председник Србије је још једном, по ко зна који пут, дао себи за право да на РТС-у износи нетачне или половичне, манипулативне информације које за поједине грађане Србије могу бити погубне.

Он је на самом почетку интервјуа изнео нетачну информацију у којој је рекао да су све општине и градови у Србији, осим Београда, “под контролом”, односно сигурне од ширења пандемије коронавируса. Оваква изјава долази само недељу дана након што је кризни штаб у Новом Пазару прогласио ванредну ситуацију због растућег броја оболелих и умрлих од вируса КОВИД-19.

Ванредна ситуација је уведена и у Крагујевцу, Врању и на дан гостовања Вучића у Ивањици, у којој су грађани десет дана живели у нехуманим условима услед недостатка воде и ширења ковида.

“Волео бих да имамо повољнију ситуацију. Највећи проблем имамо у Београду, све остало је неупоредивно једноставно у поређењу са Београдом. Јасно вам је да су сви други бројеви под контролом и да је то мање или више очекивано и уобичајено”, рекао је председник Србије.

У неколико наредних минута рекао је и да и даље умиру стари, али и млађи који имају неке придружене болести, који су на дијализи или који су гојазни – што се испотавило као нетачно, уколико узмемо у обзир јучерашња упозорења доктора Горана Стевановића који је у Дневнику Н1 изјавио да сада обољевају углавном млађе особе.

“Оно што доминира у клиничкој слици у овом таласу јесте да су углавном млађе особе у питању, особе између 30 и 50 година старости и то су озбиљне клиничке слике”, рекао је Стевановић. 

Касније током интервјуа, председник Србије је, поред тога што је све време прекидао и понижавао новинарку РТС-а која се, иако јако блага, трудила да има иоле критички став и јасно постављена питања, изјавио да болница у Новом Пазару “изгледа боље него било која болница у Немачкој”.

Он се ту међутим није зауставио, па је само десет минута касније, показујући фотографије болнице поново изјавио да “У Немачкој не можете видети такве болнице”. Међутим,  сведочанства грађана Новог Пазара говоре супротно од Вучићевих тврдњи.

Наставио је са прозивкама Јавног сервиса и Оливере Јовићевић наводећи да се никада не би појавио на РТС-у да се тренутно не дешава повећани број заражених коронавирусом у Новом Пазару, а онда је, хвалећи се резултатима избора и “брдама и долинама које је изградио у Санжаку” рекао да сем 1992. године, “ниједан ексер није закуцан у болници у Пазару”, већ да је све урађено у болницама тамо, урадила управо Српска напредна странка.

Кључно питање Оливера Јовићевић поставила је негде на 36. минуту интервјуа – да ли избори нису могли да буду одложени? 

Вучић је уместо одговара тада водитељки поставио контрапитање, тврдећи да се на изборима нико није заразио, иако су домаћим медијима, само неколико дана након избора кружиле вести о позитивним тестовима на коронавирус председнице Скупштине Маје Гојковић, директора канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, али и министра одбране Александра Вулина, који су заједно вече након избора провели у штабовима СНС.

Важно је споменути и да се лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, коме је такође након избора дијагностификован коронавирус, тренутно налази у тешком здравственом стању због јаке упале плућа.

Вучић је у емисији причао и о политици, иако је на почетку интервјуа рекао да ништа у вези пандемије неће политизовати.

Председник Србије се тако надовезао на “тајкуне”, чије је хуманитарне донације Новом Пазару доводио у питање, тврдећи да је “он донирао милионе” – иако је помоћ донирана из државног буџета који се пуни редовним плаћањем пореза свих грађана Републике Србије.

Овакав говор председника, међутим, није ништа ново, нити било шта неуобичајено. Ретки су моменти у којима председник државе заправо одговара на постављена питања. Много већу пажњу јавности изазвао је његов однос који је имао према новинарки у студију, због чега је реаговао и НУНС, наводећи да је све време понижавао и вређао новинарку РТС-а, те да није одговорио на питања од јавног значаја.

“Сматрамо да је наступ председника Србије био далеко од елементарних образаца лепог понашања и потпуно недостојан јавне функције коју обавља. Он је у више наврата вређао и понижавао водитељку РТС и избегавао да њој и грађанима пружи одговоре на питања од јавног интереса”, истиче се у саопштењу НУНС.

У последња 24 часа у Србији је још 11 особа преминуло од последица коронавируса, саопштило је Министарство здравља. Званичан број преминулих је 298, наводи се на сајту covid19.rs.  Прочитајте ОВДЕ  још детаља.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА