Најновије

СТУДЕНТИ НЕ ОДУСТАЈУ, КРЕЋУ ПРЕМА ВЛАДИ: Имају 5 захтева, њајављују наставак протеста ако не буде испуњено оно што траже (ВИДЕО)

Све више студената јутрос од 10 сати пристиже на плато испред Филозофског факултета, настављујући тако синоћ започет протест. На платоу су окупљене две групе студената, које имају различите ставове, а како је најављено из Савеза студената Филозофског факултета, студенти крећу ка Влади Србије где ће предати својих 5 захтева. Они најављују протесте и наредних дана, уколико Влада не прихвати оно што траже.

Синоћни протест, подестимо, уследио је након најаве председника Александра Вучића да ће услед великог броја заражених у студентским домовима, они бити испражњени.

Да се то ипак неће десети и да је постигнут договор, објављено је одмах синоћ након што је Вучић ово рекао, али су простести настављени и до после поноћи, а било је најављено и да се настављају данас у 10 часова испред Филозовског факултета у Београду. И министар просвете Младен Шарћевић јуторс је потврдио одлуку да ће академци ипак остати у својим собама.

Организације студентски фронт: Нико не сме да нас понижава

- Окупили смо се овде да поручимо председнику, Влади и министрима да студенте нико не сме да понижава. До сада смо ћутали, када су нас избацивали из домова, па враћали, нећемо више да ћутимо - поручено је испред Организације студентски форнт, чији су се чланови данас окупили испред платоа.

Они су изнели и своје захтеве: да се школарине за следећу годину не плаћају и да добију доданте рокове.

- Домови припадају нама, нико нас из њих неће избацивати. Потребно је формирати штрајкачки одбор - речано је испред ове организације.

Две групе студената

Испред Филозофског факултета очигледно су две групе студената које имају различите ставове.

Ђорђе Николић, председник Савеза студената Филозовског факултета, каже да ови који износе ове захтеве нису представници студента, да нису били синоћ са њима на протестима, "већ су то људи који су нашли погодно место да шире своје левичарске идеје".

Са 5 захтева 

Оно што Савез студената Филозофског факултета тражи јесте да им се испуни ових 5 захтева: останак у домовима, додатни рок за студенте заражене короном, бестплатни тестови за студенте, оставке чланова Унверзитетског парламента, јер, како кажу, нису стали уз своје студенте, као и бесплатно лечење за студенте.

- Ако ово све не буде ово испуњено, тражићемо да следећа година буде бесплатна за све - најављују из Савеза студената Филозофског факултета.

Они иситчу да је ово "протест студената", да иза њих "не стоји ниједна политичка организација" и крећу до Владе где ће изнети своје захтеве.

Они кажу и да протесте наствљају без обзира на најаву министра Шарчевића да ће студенти остати у домовим, јер траже да министар дефинише шта значи "останак у домовима",

- Је л' већи проблем угрожавање здравља или угрожавање достојанства, не плашимо се масовнијих скупова - поручују и најављу протесте и наредних дана, ако им Влада одбије захтеве.

Шарчевић: Лоша информација пласирана

Шарчевић је за ТВ Прва рекао да је пласирана "лоша информација" од стране Студентске поликлинике о броју заражених студената, те се стекао утисак да су сви оболели из студентских домова.

- Само 20 одсто студената који су заражени су из домова, остали нису. Још у понедељак сам предочио ту информацију Кризном штабу - рекао је Шарчевић.

Подсетимо, иако је непосредно по завршетку Вучићевог гостовања на Јавном сервису постигнут договор између њега и студената да они неће морати да напуштају студентске домове у Београду, академци су изашли на улице. Узвикујући паролу "Не дамо домове" студенти су се око 22 сата упутили ка центру Београда.

Шарчевић је навео да је седница Владе Србије у 10 сати и да ће тада бити потврђено да студенти остају у домовима.

Саобраћај преко Бранковог моста је због протеста био обустављен на око сат времена.

Око поноћи студенти су стигли испред зграде Скупштине Србије, са зехтевом да им се писмено достави длука да домови ипак неће бити испражњени.

Шта је професор Правног поручио Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА