Најновије

ПУТИН ЈЕ СВЕ ПРЕДВИДЕО: После пропасти америчког долара, долази руска крипто валута са подлогом у злату

Русија разматра нови предлог о стварању крипто валуте везане за злато, која би могла да се користи у прекограничним операцијама са другим земљама.

Илустрација (Фото: kremlin.ru/ pixabay)

Храбру идеју, коју разматра Руска централна банка (ЦБР), представио је Владимир Гутенев, посланик Државне думе (доњи дом руског парламента).

Посланик је предложио почетак дебате о стварању децентрализоване, национална размене, деноминоване у злату.

“Што се тиче билатералних операција, ми ћемо, наравно, размотрити предлог о крипто-валути везаној за злато. Али, по мом мишљењу, важније је развити пословање у националним валутама “, рекла је Елвира Набиулина, шефица Централне банке, коментаришући нови предлог.

За разлику од обичних, виртуелних валута, које су неосигуране зато што ничим нису подржане, крипто-валуте везане за злато имају своју вредност везану за стварну имовину, објашњава заменик.

За Гутенева, нова валута би комбиновала квалитет дигиталне валуте са чињеницом да је то стабилна валута, односно да има стабилну вредност.

„Као прво, Руска централна банка се противи увођењу крипто кованица у наш монетарни систем. Заправо, не видимо могућност да крипто-кованице испуњавају функцију монетарних сурогата “, рекла је Набиулина.

Међутим, шефица ЦБР-а примећује да би регулатор могао да проучи могућност стварања стабилних валута које имају реалну имовину.

Растуће златне резерве, у циљу диверсификације међународних резерви земље и смањења зависности од америчког долара, биле су део руске националне политике, чије ће резерве и валуте драгоцених метала ускоро достићи 500 милијарди долара – довољно да се избори са кризним периодима.

У мају је, Светски савет за злато (ВГЦ) изјавио да Москва води у првом кварталу ове године међу највећим светским купцима злата.

У извештају Савета је истакнуто да је Русија додала 55,3 тоне у своју благајну, што је довело до огромне златне резерве од 2.168,3 тона.

Асадова војска се пробија према Хан-Шејхуну, великом упоришту терориста на југу Идлиба. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА