Најновије

"ИЗГУБИО ЈЕ РАЗУМ! НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ!": Шокантни детаљи писма Холбрука Олбрајтовој усред бомбардовања!

Некадашњи специјални изасланик САД за Балкан Ричард Холбрук је предвиђао брз крај, али и смрт Слободана Милошевића, показује један меморандум од 10. априла 1999. који је послао државној секретарки Мадлен Олбрајт и саветнику за националну безбедност САД.

Слободан Милошевић (Фото: Јутјуб)

Холбрук је истог дана написао и послао званиницима писмо у којем се залагао за интензивирање бомбардовања.

У другом меморандуму, осврнуо се на саму личност Слободана Милошевића.

- Да ли је изгубио разум? Недавно понашање Србина толико је екстремно безобразно и глупо да поставља питања, за која признајем да су спекулативне природе, о Милошевићевој стабилности. До сада је његово понашање, иако је често заслуживало осуду, било хладно и прорачунато. То више није. Недавне акције, посебно бизарни преокрети у вези са избегличким током указују на све више ирационални образац. Можда је то понашање вођено бесом и очајем – написао је Холбрук.

Он је рекао да су Милошевићеви циљеви у време Дејтона били јасни.

- Избацио је босанске и хрватске Србе из свог чамца и радио на споразуму о Босни нама прихватљивом, како би вратио Југославију у заједницу цивилизованих нација. Његов врхунац је сигурно била церемонија у Јелисејској палати где је био третиран са поштовањем као једнак део Дејтонског процеса и причао лицем у лице са председницима Клинтоном, Шираком, Колом и другим светским лидерима. Поносан на своју позадину банкара који је преговарао са неким од водећих банкарских центара, предвидео је међународно признање за свој режим, чланство у великим међународним институцијама и значајне пословне могућности – наводи Холбрук даље.

Рекао је да је Милошевић био на добром путу да све то оствари, да је већи део ЕУ признао Југославију „упркос нашем противљењу“.

- Италијани и Грци су се направили гротескан (али потенцијално профитабилан) посао са њим и направили велики удео у државној телекомуникационој компанији, што је око милијарду долара у готовини за њега, новац који би могао да искористи за плаћање војске, подмићивање људи и можда пребацивање новца офшор за своју корист и будућу заштиту. Сједињене Америчке Државе и Контакт група понудили су му „мапу пута“ према којем би му, ако испуни услове из Дејтона, укинули или суспендовали неке санкције. Та политика је била у току када су дешавања на Косову скренула са курса све са обе стране. Снови о поновном придруживању Европи као пуноправни и прихваћени члан – заувек су нестали - написао је он.

Холбрук је написао да Милошевић више никада неће моћи да напусти земљу без ризика да ће бити ухапшен.

- Милошевић мора да схвати да је прешао невидљиву линију и да се више не може вратити назад. Заробљен је огромношћу онога што су његове снаге учиниле, биће изолован у Југославији до краја живота – рекао је Холбрук.

Како је навео, због тога каква му судбина предстоји, Милошевић „изгубио лукавост и тактичку флексибилност“.

- Иако смо и ја и генерал Андерсон рекли њему и његовим генералима да ће бомбардовање бити „брзо, озбиљно и ограничено“, али је он ваљда мислио (као што ми је сугерисао Џим О’Брајен) да ће то бити нешто краткотрајно и што ће моћи да преживи. Сада, кад разуме са каквом се деструкцијом његова земља суочава, сигурно схвата и да неће моћи да преживи довољно дуго да поново изгради економију Југославије и да међунардона заједница никад неће дати Београду финансијску помоћ док је он на власти – пише Холбрук.

Он је закључио да је можда зато Милошевићева стратегија да „Албанцима нанесе максималан бол у кратком року, док себе осуђује на пропаст“.

- Он на неком нивоу зна да ово неће преживети – рекао је Холбрук.

Навео је да Милошевић не показује кајање нити бригу за људске животе. А предвиђао му је и брз крај живота.

- Милошевић са којим смо преговарали је био опасан и окрутан, али рационалан. Овакво понашање Милошевића, није. Чињеница да су оба његова родитеља извршила самоубиство је можда сад посебно релевантна. Нагађам да Милошевић неће преживети ове догађаје, да ће, на један или други начин, не само да падне, већ да умре – рекао је он.

На крају је рекао да су му неки Милошевићеви сарадници рекли да они имају „мекши“ и разумнији став од свог председника.

Холбрук је навео да је уверен да ће они желети да „спасу своју кожу“.

- Верујем да су рани знаци раздора међу српским ранговима (али и са Црном Гором) стварни и вероватно рефлектују веће незадовољство, него што смо тога свесни. То би могла да буде шанса од велике користи, али тиме морамо да се бавимо са екстремном пажњом и у тајности – закључио је Холбрук у писму државној секретарки САД и саветнику за националну безбедност.

Поднета кривична пријава против Ђукановића и ДПС-а! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА