Најновије

"ПРЕД ВАМА СТОЈИ ДЕВОЈЧИЦА ИЗ КОЛОНЕ": Посланица СДСС у хрватском Сабору говорила о "Олуји" и добила аплауз (ВИДЕО)

"Ових дана сви причају о "Олуји". Без обзира на то колико о томе заиста знају, јесу ли проживели те ратне страхоте или су их само посматрали. Без обзира на то из којег су их угла доживели".

Ана Шимпрага (Фото: Јутјуб)

Овим речима посланица СДСС-а у хрватском Сабору Ана Шимпрага почела је своје излагање, где је својим колегама и хрватској јавности испричала своје сећање на акцију "Олуја", када је као осмогодишња девојчица с породицом избегла у Србију.

- Сваке године у ово време, дете проговара у мени. Сећање једне девојчице из колоне. Тог 4. августа 1995. имала сам тачно осам година. Наједном и небо је променило боју. Спарина је отежавала дисање, није слутило на добро - препричавала је Шимпрага сећање на тај дан, преноси Index.hr.

Са ранцем купљеним за други разред основне школе, прича, била је спремна за пут, "пут који није имао име, пут који је водио ко зна где".

Како је додала, од Книна, до Петровачке улице, преко Бањалуке, а одатле без стајања ишли су према Србији где су били до 1999. године.

Жеља за родним крајем била је, каже, јача па су се у Книн вратили 1999. године "на свој камен, поред своје реке, међу своје људе".

- Знала сам да су и моји вршњаци Хрвати прошли патњу, страх и морали ићи путем где није био њихов дом. Али сам исто тако знала да ће та иста деца с једне и друге стране једном сести за исти сто и договорити се да се више ниједном детету не украде детињство, право на срећу. Мали човек увек буде тај који пати, који се ништа не пита - рекла је она.

Гледајући свог оца и мајку, њихове жуљевите и храпаве руке, које су даноноћно радиле у пољу како би своју децу извели на прави пут знала је, каже, да је пуно важније бити човек него само Хрват или само Србин.

- Девојчица прошлост није заборавила. Учила је из ње, али будућност јој је била важнија и свима нама треба бити. Данас, 25 година после, ова девојчица из колоне стоји пред вама. Имам само једну жељу - градимо друштво слободе, градимо заједничку будућност - поручила је Шимпрага и добила аплауз.

Након њеног излагања, јавила се Каролина Видовић Кришто (Домовински покрет), која је поручила да је службени језик у Сабору хрватски и исправила речи на екавици које је изговорила Шимпрага.

- У Хрватској и у Хрватском сабору службени језик је хрватски. Није тачно него точно, није 4. август него 4. коловоза - рекла је Видовић Кристо кроз смех.

Али, пошто није навела о ком члану пословника је реч, Кришто је добила опомену од председавајућег.

У недељу заказан нови протест против Александра Вучића, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА