Најновије

НОВИ ДРОНОВИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ! Ево какво војно чудо нам је стигло! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић присуствује приказу нових беспилотних летилица ЦХ-92А Војске Србије, на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници.

Алењксандар Вучић (Фото: Јутјуб)

Након тога, председник је одговарао на питања новинара о актуелним темама у земљи.

Ситуација са короном

- Стање у Пазару се полако стабилизује. И ја сам крив што нисам остао у земљи после избора, јер сигурно да бих раније војску укључио у све и мање би било проблема, од Пазара па редом. Иако је урађено све што је могло, требало је раније то да урадим, ал шта ћете, не можете све. 

- Наши лекари су обавили одличан посао, али сам ја и даље много забринут. Животи људи су најбитнији, али ако нас овај вирус буде овако мучио, ко зна шта ће бити током лета. Ми сада преговарамо о прављењу још једне болнице, која ће бити привремена, неких 30 година, и која ће бити главна за лечење од корона вируса. Са 500-1000 лежајева, опремљена респираторима.

Држава није ћуп из ког се само узима

Вучић је рекао да држава није ћуп из кога је могуће узимати паре, и да смо финансијски добро прошли током кризе, што је потврдио и ММФ.

- Имате тих стручњака који су опљачкали земљу, и који сада кажу: "Хајде да држава да још пара". Не можемо, не смемо да пређемо стопу јавног дуга од 60 одсто у односу на БДП - рекао је Вучић.

Вучић о изборима у Шапцу, кампањи против њега у Хрватској и ПЦР тестовима

- Ја већ две недеље ћутим о томе. Они су изгубили, а 25 година су на власти, Душан Петровић и Зеленовић. И када тако убедљиво изгубе они неће да признају пораз. Народ у Шапцу је одлучио, нема тог амбасадора који ће им спасти фотељу.

Што се тиче избора у Хрватској, Вучић је рекао да тамо и даље ћуте на чињеницу да их је Србија прескочила по стопи економског раста.

Вучић је нагласио да тестова у Србији има и више него довољно, и да је до сада тестирано 420.000 хиљада, неупоредиво више од свих земаља у окружењу.

- Само четири земље у Европи су тестирале више од Србије - Немачка, Швајцарска, Аустрија и Италија.

Српска војска иде у корак са светом

- Ово је шест летелица које смо купили у Кини, и које могу да гађају мете са раздаљине од 9 километара, али и да снимају и извиђају непријатељску територију. То је савремени начин ратовања, у коме нисмо могли да се меримо са другим земљама, а сада смо почели и то да развијамо. Важан је и трансфер технологије за нашег "Пегаза", то су данас најмодернија оружја. Видите како се данас ратује у Саудијској Арабији и Јемену, где не трпите губитке а у стању сте да нападнете непријатеља - рекао је председник.

На питање колико су коштале летилице, он је одговорио:

- Не можемо рећи, али нису много. И ја сам се изненадио да вам искрено кажем. Све војске такве податке држе у тајности, али понављам - није скупо и цена је била одлична. 

Председника је Ненад Милорадовић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе упознао са карактеристикама новог система, а Вучића је посебно интересовало са које даљине ЦХ-92А може лансирати ракете на непријатеља, и докле се стигло са развојем домаћег "Пегаза".

- Ако сам ја добро разумео, ми дигнемо дрон са две ракете и уништавамо сваки непријатељски циљ на девет километара - упитао је председник Вучић, на шта су војни званичници кратко одговорили - "Тако је!".

Представљање летилица

Представници Министарства одбране и Војске Србије представили су председнику Вучићу и нови систем - шест летелица, са по две ракете, које, како су рекли, могу да униште и теже оклопно возило.

Веома су прецизне и нечујне, а покривају функцију извиђања дању и ноћу.

Беспилотна летелица има акциони радијус већи од 250 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Потпуно овладавање овим системом омогућиће даљи развој способности Војске Србије у области аутономног наоружања која ће бити доминантна у ратним сукобима 21. века.

Набавком кинеских извиђачко-борбених беспилотних летелица ЦХ-92А, Србија постаје први корисник оваквих ваздухоплова у региону, то неће бити само прва борбена БПЛ у Војсци Србије већ и први средњи даљински пилотиран ваздухоплов у ВС која је до сада, почевши од 2008. године користила само мини беспилотне извиђачке летелице (израелски Орбитер).

ВС дакле добија сасвим нову класу ваздухоплова, сасвим нове могућности и способности, али је још важније да је у сарадњи са НР Кином по питању беспилотних летелица акценат стављен на трансфер технологије која ће се применити на домаћу беспилотну летелицу Пегаз која ће такође постати извиђачко-борбена.

Прочитајте ОВДЕ    где је то откривена илегална фабрика руских хеликоптера.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА