Најновије

ПАКАО У НАЈАВИ! БАГДАД ШАЉЕ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦУ! Турска и Иран покренули напад на Курде у Ираку! (МАПА)

Из Багдада су поручили како су појачања ирачке војске послата на границу са Турском како би се спречило даље упадање турских снага на територију Ирака.

Курди (Фото: Јутјуб)

Пре две недеље Турска је покренула велику операцију против ПКК-а (Радничка партија Курдистана) на простору северног Ирака. Осим ваздушних удара укључене су и копнене снаге.

Како Багдад мисли да заустави турски продор за севера?

Тешко је очекивати да би ирачка војска кренула у директну конфронтацију са турском војском. Наиме, ово свакако није први упад турских снага на територију Ирака - Турска већ годинама оперише на овом простору, а курдски извори наводе како Турска има и више илегалних војних база на простору северног Ирака.

(Мапа тренутне ситуације, фото: liveuamap. com)

Из Ирака наводе како у турским ваздушним ударима гину и ирачки цивили. Постоје одређене индиције да Турска операцију спроводи уз координацију с Ираном. Багдад је позвао и турске и иранске дипломате на разговор како би протестовали против удара на курдске снаге.

Из Багдада наводе како иранска војска артиљеријом удара на курдске положаје унутар ирачке територије. Наиме, тамо се налазе упоришта групе која се зове Демократска странка Иранског Курдистана.

Реч је о сепаратистичкој организацији коју Иран сматра терористичком (баш као што и Турска сматра ПКК).

Погледајте и вести са осталих делова сиријског ратишта.

Снаге "Ансаралаха" објавиле су у петак да су њихови авиони циљали више подручја у јужној Саудијској Арабији. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Ало/advance. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА