Најновије

КАКО СЕ КРАЛО НА ИЗБОРИМА: Гласове лажирале целе фамилије!

На крају, ништа се не може сакрити, а били су ово најпрљавији избори у новијој историји вишестраначја у Србији. Да сумње у регуларност изборног процеса нису неосноване, сведоче бројне жалбе упућене од стране посматрачких мисија и појединих учесника изборне трке, али и документа која су након кампање доступна јавности. Преправљање запсиника, погрешно уношење бројева, исти рукописи на документима са различитих бирачких места, само су неке од неправилности којима је обиловао изборни дан у Србији.

Избори (Фото: Јутјуб)

У закључку прелиминарне анализе избора, коју је спровела истраживачка мисија ЦРТА, наводи се да су неправилности и инциденти примећени на осам до десет одсто бирачких места, што је дупло више у односу на 2016. годину.

“Ово су су били најлошији избори од свих које смо ми као посматрачка мисија опсервирали од 2016. године, како у односу на изборни дан, а још више на предизборни процес”, навео је након затварања биралишта шеф посматрачке мисије ЦРТА, Раша Недељков.

А шта се све догађало на дан избора, као и на који начин су се довијали “домишљати” чланови бирачког одбора како би испунили своје дужности...

Бирачки одбор у Смедереву био је толико хомоген да су га чинила три пара са истим презименом, док су остали чланови, различитих презимена, потписани идентичним рукописом.

У Житишту једна особа потписала све чланове бирачког одбора

И на бирачком месту у Житишту примећене су неправилности. Наиме, један човек потписао је све чланове бирачког одбора. Остаје питање да ли је реч о великодушном гесту или пак неки од чланова, иако потписани, нису били присутни.

Да су на претходним изборима чланови породица и блиски сродници заједно “чували кутије”, показује и пример још једног документа, где су рођаци преправљали број гласова који су освојиле странке. Остаје питање да ли је до грешке дошло зато што се нису сложили око резултата или због тога што су погрешно бројали. Ипак, на крају су подвукли да нису имали примедбе на начин на које је гласање обављано.

У Нишу једна особа потписала 176 записника

Несвакидашња ситуација догодила се у Нишу, где је једна особа унапред потписала 176 бланко записника и контролних листића на бирачким местима. Због тога је јавност почела оправдано да сумња како је реч о организованом намештању.

“Теза да је неки ‘добронамерни ћата’ нумерисао записнике није одржива. Зашто би неко нумерисао записнике који су апсолутно празни? Не могу се помешати апсолутно празни записници, али се зато врло лако помешају попуњени”, рекао је овим поводом за Н1, корисник друштвене мреже Твитер Чарли Фафлс, који је претходних дана активно писао о изборним махинацијама.

На Косову ништа ново – озбиљне сумње на регуларност избора

Поред тога што је цела Косовска Митровица гласала на једном бирачком месту, на Косову су примећени пропусти и у организацији бирачких одбора, те је тако на бирачком месту у Лепосавићу једна особа покрила бирачко место са 700 изашлих на гласање.

Такође, на основу докумената које смо добили на увид, може се приметити да су збирне цифре на косовским записницима уписала четири човека.

Избори за нама, по свему судећи, нису оправдали очекивања, нити се може рећи, ако узмемо у обзир документа, да је све протекло у најбољем реду. Поред немуштих оправдања Репуличке изборне комисије, прави одговор на то због чега су се, упркос обећањима, исте бољке појавиле и у овом изборном циклусу, грађани Србије нису добили.

Погледајте  ОВДЕ  шок снимак Веље Илића.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА