Најновије

АСАДОВА ПИРОВА ПОБЕДА: Сирија се скоро очистила од терориста и стала на ноге, а сада је пред новим амбисом!

Сиријски рат, који траје као оба светска рата заједно и који је ушао у десету годину и однео више од пола милиона живота, раселио више од 6 милиона људи и према проценама, направио штету сиријској економији у вредности од око 630 милијарди долара, довео је на руб сиромаштва и глади чак 90 посто Сиријаца.

Асад (Фото: kremlin.ru)

Погоршање економске ситуације у ратом разореној земљи, пандемија коронавируса, као и санкције и наставак сукоба у појединим деловима Сирије, милиони тамошњих становника гурају према још већем сиромаштву и глади.

Готово сваки други становник Сирије на спавање одлази гладан!

Још једна отежавајућа околност за Сиријце јесте што је Доналд Трамп увео нове строге америчке санкције, према закону који се зове Цезаров закон. Како тврди Трамп, према овом закону америчка политика је да "дипломатске и мере економске присиле морају бити примењене како би се влада Башара Ал Асада присилила на то да заустави убилачке нападе на сиријски народ и подржи транзицију према сиријској влади која поштује владавину закона, људска права и мирољубиву коегзистенцију са суседима".

У Сирији, која је до пре рата имала најјачу економију у регији, била једина земља која није имала ни долара спољног дуга и која је производила довољно хране за сопствене потребе и била чак и велики регионални извозник, у последњих годину дана број оних који немају сигурну опскрбу храном порастао је за готово милион и по па их је сада укупно више од 9 милиона.

Вредност сиријске фунте у последњих шест месеци пала је више него у девет година рата, а цене расту. У руралним деловима Дамаска досегле су вртоглаве нивое, особито цене млека и млечних производа.

- Сирији прети незабележена несташица хране. Цене основних намирница досегле су највише нивое од почетка разорног рата, за мање од годину дана скочиле су више од 200 посто - рекла је Елизабет Бирс, портпарол УН-овог Светског програма за храну.

Нули је равна вероватноћа да се Донбас врати у састав Украјине. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Večernji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА