Најновије

ДО САДА ЈЕ БИЛА ТАЧНА: Славна српска вирусолошкиња др Глигић има оптимистичну прогнозу! Следи нагло опадање коронавируса!

Славна београдска вирусолошкиња др Ана Глигић коментарише својеврсну експлозију коронавируса на Западном Балкану, посебно у Санџаку, односно југозападу Србије одакле ових дана долазе драматични извештаји.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

Чувена научница, која је 1972. била на челу тима који је успео да изолује вирус великих богиња (вариола или вариола вера), иако у 86. години, интензивно истражује, надајући се да ће пронаћи траг који ће помоћи у сузбијању пандемије и спасити многе животе.

Проблем је, каже, што се КОВИД-19 понаша мимо свих досад познатих правила.

“Не знам шта се дешава. Начин преношења, инкубација, одржавање у спољашњој средини, све наопако, ништа што знамо… Не могу да протумачим толики број мртвих и оболелих у једном дану са овим извештајима да се преноси само капљично. То је немогуће! Анализирала сам, гледала, упоређивала с оним што знам о природним жариштима које сам истраживала у бившој Југославији и на другим теренима. Ово се не може упоредити с било чиме. Вирус се понаша како хоће”, говори др Глигић.

Додаје да нас вирус очигледно учи нечему “што морамо сада да прихватимо и добро анализирамо шта се дешава”.

Коментаришући информације да је глобална студија пронашла снажне доказе да се проширио нови облик коронавируса, др Глигић каже: “Правило је да овакав вирус слаби на људској популацији. Он се сада појавио и леталитет (смртност) је много већи него што је био у почетку! Не понаша се као остали вируси што до сада знамо. Он је мутирао и сад имамо нешто ново овде”, додала је.

Ипак, анализирајући друге природножаришне инфекције, дошла је до података који су својевремено објављени у еминентном светском часопису. Тамо се тврди да се епидемија мишје грознице јавила у два врха у размацима од месец и по до два месеца.

“Управо се он тако понаша. Треба сачекати једно 4-5 дана да видимо шта даље. Мислим да ће бити снажно опадање и да ће се на неки начин изгубити, а да ће оно што остане бити жаришта која ће се моћи држати под контролом, односно да не оптерећују толико здравствени систем. Ја тако мислим. Та истраживања су се поклопила с овим што имамо, али не могу да тврдим сасвим прецизно када немам сопствена истраживања”, констатовала је.

Уколико се будемо придржавали мера, уверена је да би први талас епидемије могао да се заврши већ за 20 дана!

“Било је и пре епидемија, катастрофа, али није било телевизија да се то тако преноси. То ће све завршити. Ја сматрам ће за 20 дана ово се ставити под контролу. Али ми не знамо шта ће даље бити, после тога”, закључила је др Глигић.

За истраживања су потребне године

Према речима др Глигић, потребно је да се детаљно анализира вирус, те да се нада да светске лабораторије на томе интензивно раде.

“Да виде како се то дешава, одакле ово све… Имамо можда и неке друге преносиоце око себе, али ништа не знамо. Појављују се пројекти па да се то испита. Али за све треба време. И сваки овај вирус који сам ја истраживала, где знам одређене законитости, рађена су по неколико година. Ово је само 2-3 месеца колико је он код нас у рукама и око нас. Не можете га ухватити ни за главу ни за реп”, казала је Глигић.

Прочитајте ОВДЕ    шта се то шокантно дешава у Нишу.

Извор: radiosarajevo. ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА