Најновије

“Косовска освета” Ангеле Меркел Доналду Трампу!

Није тајна да релација између Доналда Трампа и ЕУ не функционише од доласка актуелног америчког председника на то место. Међутим, он много не мари за одлуке економске заједнице старог континента једнако као што и челници Уније кад год могу игноришу поруке из Беле куће.

Трамп и Меркел (Фото: Сајт америчког председника)

Трамп није само у сукобу са ЕУ, већ се спорадично широм света јављају непријатељи садашње администрације САД, са којима он разговара оштро и често непромишљено.

Истискивање утицаја

Последњи пример потпуне пропасти важеће америчке спољне политике види се у покушају Ричарда Гренела, специјалног Трамповог изасланика за Косово, коме је у међувремену истекла привремена функција шефа америчких обавештајних служби, да организује састанак српске и косовске стране у Белој кући.

Да му Трамп безусловно верује говори и чињеница што га је ослободио потоње функције, па му посао фокусирао на косовски проблем. Међутим, овај га је изневерио.

Састанак је био заказан за 27. јун, али је Гренел морао да помери тај датум пошто га је премијер Косова Авдулах Хоти обавестио да не може да присуствује сусрету у Белој кући.

Одмах после отказивања састанка, Европска унија је саопштила да и даље планира наставак овог дијалога у јулу.

Конкретизовање плана да се ЕУ активно укључи у косовске преговоре стигло је већ данас када је најављено да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон бити домаћини видео самита Србија-Косово заказаног за петак 10. јул.

Најава да је овај самит у плану објављена је још крајем марта, уз назнаку да ће до њега доћи када се стекну услови за наставак дијалога и смири се епидемиолошка ситуација у везу са коронавирусом.

Тада су у заједничком саопштењу Макрон и Меркелова најавили да је план да се самит одржи у Паризу, уз учешће лидера обе стране и шефа дипломатије Жозепа Бореља.

Контра Гренелу

Одлука да се самит одржи усред ковид кризе у форми видео конференције још увек није образложена, али може се рећи да су званичници ЕУ убрзали овај процес после неуспеха Гренела и како би Трампу ставили до знања да је решење косовског проблема ипак европско питање.

Марко Савковић из Београдског фонда за политичку изузетност каже да је у спољнополитичким оквирима веома важно власништво у процесима попут решавања Косова.

„За Берлин је веома битно да се да јача европска димензија читавом просецу. Власништво над процесом је јако важно. Унији је важно да се сукоби у Европи виде као превасходно европски процес. Међутим, то није ситуација ‘или-или’. Тешко је искључити једну страну. Европљани не могу тек тако да искључе Американце и обрнуто“, сматра Савковић.

Он додаје да је Запад раније наступао заједно у иницијативама решавања спорова, а да то са председником Трампом није случај.

„Постаје проблем то што је створен утисак да је реч о два одвојена процеса који немају много везе један с другим. То није добро, јер када је Западу полазило за руком да реши одређена питања на Балкану, он је наступао заједно и јединствено. Велико је питање колико Трамп уопше разуме питање Косова“, објашњава саговорник.

Прочитајте ОВДЕ   каква је то шок фотка поделила Србију.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА