Најновије

Руски стручњаци о бубонској куги која је избила близу њене границе: "Не бринемо, не представља опасност"

Врхунски руски стручњак за инфективне болести Владислав Жемчугов изјавио је у понедељак да не брине да ће се бубонска куга, која се појавила у Монголији и на северу Кине проширити у Русији.

Гас маска (Фото: pixabay. com)

Прошле недеље, Монголија је затворила у карантин западну регију близу границе с Русијом, након што је идентификовала два случаја бубонске куге које доводе у везу с конзумирањем меса мрмота. Влада у граду Бајанур, у кинеском региону Унутрашња Монголија, издала је упозорење на опасност након што је у једној болници пријављен случај бубонске куге, једне од најсмртоноснијих болести у историји.

Жемчугов је изјавио да не стрепи од масовне епидемије куге, јер сматра да су и монголска и кинеске управа за борбу против куге “на највишем нивоу”.

Према речима овог стручњака, нема ничег изненађујућег у појави ове болести у тим областима.

- То се дешава често: у јесен се појавила у Кини, а ми смо имали проблем пре неколико година у региону Алтај. Људи овде једу месо мрмота и текуница, а буве са животиња преплављују домаћинства – рекао је он.

Прошле недеље, Владимир Никофоров, главни инфектолог руске Федералне агенције за биомедицину, такође је изразио мишљење да куга не представља опасност по Русију.

- Не прети нам апсолутно никаква опасност. Чињеница је да се бубонска куга не преноси са особе на особу, није заразна – рекао је он.

Прочитајте ОВДЕ     да ли се корона преноси ваздухом?

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА