Најновије

Пет Трампових бомби које ће тек експлодирати: Ово Американци не знају о свом председнику

За скоро четири године председавања Доналда Трампа Американци су сазнали толико тога о свом, најчешће шокантно транспаретном, председнику. Поставља се питање - шта је то што још не знају?

Трамп (Фото: flickr. com)

Од самог почетка његове владавине, Американци знају да Трамп верује да је његов први државни тужилац био опасан идиот. Исто толико дуго знају да његови први државни и одбрамбени секретари то исто мисле о Трампу.

Знају да су неки саветници толико забринути да би председник могао да уради нешто импулсивно или непромишљено, да се дешавало да се ушуњају у Овалну добу и украду парире са његовог стола.

Знају, јер је то бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон открио у својој књизи, да је Трамп замолио кинеског аутократу да му помогне у кампањи за реизбор и да је турском аутократи помогао да затвори међународни кривични случај који му је задавао главобоље.

Знају да је њихов председник често узнемирен и да бесане ноћи проводи жалећи се на своје непријатеље или тугујући због тога што га недовољно хвале. То знају јер Трамп компулсивно у стварном времену на Твитеру објављује властити мисаони ток.

Сви амерички председници балансирали су између херојске слике коју желе да пројектују у свет и прљаве, хаотичне, компромитоване свакодневице у Белој кући. Потпуно разумевање било ког председавања велика је загонетка, али никада досад није било толико растављених делова слагалице истовремено.

"Политико" је уз помоћ аналитичара саставио листу од пет ствари које Американци још не знају о свом председнику. Ниједна од ових бомби још није експлодирала, али је питање тренутка када ће.

Председнички послови и послови председника

Историчари који ће у будућности реконструисати Трампову еру мораће да се позабаве и његовим приватним пословима, али ће у данашњој дневној штампи наћи мање података него што би требало.

Трамп је изабран за председника на основу свог имиџа мајстора бизниса који је изградио пословну империју. Међутим, није одржао своје обећање из 2016. године да ће објавити колико порез плаћа, као што је то учинио сваки председнички кандидат у модерној ери.

"Њујорк тајмс" се детаљно бавио о пореском историјом породице Трамп и дубоком и сложеном везом председника са Дојче банком. Међутим, питања о тачној величини Трамповог богатства, његовим пословима у иностранству и у којој мери су приходи његовин приватних послова повећани током његовог мандата - остала су отворена.

Да би се добила потпуна слика и историјски контекст због чега је то проблематично, треба узети у обзир да је независни тужилац током већег дела мандата Била Клинтона истраживао његове релативно мале пословне малверзације које су се догађале деценију пре његовог доласка у Вашингтон.

Руска мистерија

Тужилац Роберт Малер није успео докаже заверу коју је Трамп сковао са Русијом како би победио на изборима. Али то никако не значи да су оптужбе о руском уплитању у амерички изборни процес "лажне", како то Трамп каже. Напротив, оне су кључна линија коју треба докучити како би се разумео однос Трампа са руским колегом Владимиром Путином.

Једног дана, баш као што се догодило са кубанском ракетном кризом, појавиће се руски документи који ће објаснити зашто су Руси хаковали мејлове и ширили пропаганду на друштвеним мрежама како би Трамп победио Хилари Клинтон 2016. године. Или зашто је, након што је изабран, Трамп избацио бележнике Беле куће са његовог састанка са Путином.

Тада ће се, можда, разумети и зашто је Трамп толико опседнут Путином и зашто се чини да очајнички жели његово одобравање.

Прави унутрашњи круг

У разним књигама и новинарским чланцима откривено је да су његови најближи сарадници Трампа називали "идиотом" (бивши шеф особља Џон Кели и бивши саветник за националну безбедност Х.Р. Мекмастер), "морон", (бивши државни секретар Рек Тилерсон), "једанаестогодишњаком" (бивши помоћник Стив Бенон), или су оценили да је његово разумевање геополитике на нивоу "петог или шестог разреда" (бивши министар одбране Џејмс Матис).

Али ево за кога се не зна шта мисли о Трампу - бивше супруге, садашња супруга, деца или чак кућно особље које је имало прилике да га посматра у интимном окружењу.

Новинарка "Вашингтон поста" Мери Џордан овог месеца је објавила аутобиографију Меланије Трамп "Уметност њеног посла". Књига је нагласила колико се мало зна о Трамповим личним односима, њиховој динамици и о томе ко је заправо председник када није на телевизији или на Твитеру. Сви знају да су његова ћерка Иванка Трамп и њен супруг Џаред Кушнер утицајни и моћни, али се готово ништа не зна о њиховим интеракцијама са председником.

Џорданова је рекла да ју је изненадило то колико времена Трамп проводи сам, без „правих пријатеља“. Односи које он гаји често су заштићени низом правних споразума или финансијским подстицајима. Џорданова се присетила како је једном контактирала члана Трампове породице и да се та особа "тресла као прут" из страха да ће се открити да је била извор.

Тишина ретко траје заувек, поготово када председник оде са функције или са овог света, а оно што се тада открије биће драгоцено за разумевање председника који је шокантно транспарентан у неким стварима и крајње затворен у другим.

Кад докумена проговоре

У савременој политици води се много евиденција, због чега су модерни председници често напорно радили да би та документа остала тајна што је дуже могуће. Једном када се отворе, испричаће многе приче.

Са ким се Трамп састаје и разговара телефоном? Ово би могло да расветли једну од главних мистерија Трампове ере, а то су стварни односи анти-естаблишмент председника са републиканским организацијама и корпоративним лидерима који, јавно или приватно, признају да га презиру.

Каква је улога потпредседника Мајка Пенса, који никада не изражава ништа осим слепе подршка Трампу и шта се може сазнати о његовим стварним ставовима?

Да ли су високи званичници који су јасно ставили до знања да Трампа сматрају, најблаже речено, неквалификованим икада предузели кораке ка његовом импичменту?

Да ли су Америка и свет икада били ближе импулсивној војној акцији него што је то званично обелодањено?

Здравствено стање

Ако је Трампово здравствено стање више забрињавајуће него што то откривају службене изјаве, он не би био први председник са којим је то случај. Историчарима је истраживање физичког и менталног здравља председника често била полазна тачка.

Зашто је Трамп ненајављено посетио у медицински центар "Валтер Рид Арми" у новембру прошле године? Зашто је Трампу дрхтала рука када је пио воду и зашто је деловао нестабилно приликом силаска низ рампу Вест Поинту овог месеца?

Америчка влада има план за зомби апокалипсу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА