Најновије

РАТ ПОЧИЊЕ БЕЗ УПОЗОРЕЊА: Зашто америчке авионе увек дочекују руски ловци?

У случају рата нико не би дозволио америчким пилотима ни да се приближе руским обалама, али ратови почињу и без упозорења — због тога све „Американце“ који се приближе нашим границама увек „дочекују“ руски ловци, пише војни експерт Владимир Шчербаков у ауторском чланку за лист „Звезда“.

Ратни авиони (Фото: Pixabay)

Према његовим речима, Пентагон је концепт „сталног присуства бомбардера“ заменио са „динамичком применом снага“ — уместо сталног присуства у америчким ваздухопловним базама, америчка стратешка авијација почеће да изводи летове у условима „оперативно-тактичког хаоса“.

Како се наводи, такав приступ лишава потенцијалне непријатеље Америке могућности да се припреме за операције америчких Оружаних снага.

„Стратегија националне одбране јасно указује на то да морамо бити непредвидљиви са оперативног становишта за наше дугорочне стратешке противнике, а да притом задржимо наше обавезе према савезницима и партнерима“, рекао је шеф Уједињене команде Оружаних снага НАТО-а, адмирал Џејмс Фого.

Данас амерички војници говоре да ће од сад оружане снаге САД деловати управо тако — непредвидљиво и неприметно за противника.

Концепт „динамичке примене снага“ предвиђа употребу огромног војног потенцијала, на корак испред противника, што је једна од кључних тачака нове Националне стратегије одбране САД.

Као пример „динамичке примене снага“ наводи се облетање америчких стратешких бомбардера око граница Русије. Медији су преносили да су они „нагазили“ ваздушни простор Русије у непосредној близини од Камчатке, где су смештене ударне подморничке снаге Тихоокеанске флоте, укључујући и стратешке подморнице-носаче ракета. Међутим, према речима аутора чланка, „ако би Американци покушали да наруше границе Русије или да само ’попреко погледају‘ у правцу Русије, њихове летелице би се претворене у пламен“.

„Јасно је да у случају рата нико не би дозволио америчким пилотима ни да се приближе нашим обалама. Али, како показује искуство кроз историју, ратови почињу и без упозорења — без церемонијалног уручивања нота дипломатским каналима. Због тога све ’Американце‘ који се приближе нашим границама увек ’дочекују‘ руски ловци, за сваки случај. Притом, такви ’састанци‘ не пролазе увек пријатно, што се не свиђа ни Белој кући ни Пентагону. А на шта рачунају? Не желимо да добијемо ракету у леђа“, закључује руски војни експерт.

Вашингтон жели да наметне трку у наоружању из само једног разлога! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА