Најновије

САМО ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ОД 14 ДАНА ИМА ЕФЕКТА: Докторка Кисић Тепавчевић објаснила зашто није уведена најдрастичнија мера

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је одлуку Кризног штаба да се не уведе полицијски час у Београду уз напомену да би највише ефекта у борби против корона вируса тренутно дао 14-дневни карантин. Како каже, ефекти протеста у неколико градова Србије видеће се за пет до десет дана.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

- Мере важе само за територију Београда, али одлуке се доносе у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, па о мерама одлучују локалне самопуправе. Већина земаља сада пооштрава мере, у складу са тим ми смо потпуно забранили јавна окупљања која броје више од 10 особа, лимитиран је и број особа који могу да буду у затвореним просторима - рекла је Кисић Тепавчевић гостујућу у емисији "Фокус" на Б92.

На питање зашто није уведен полицијски час, она одговара:

- Таква врста забране је имала смисла у моменту првог узлазног тока, када смо хтели да заштитимо најстарије и најугроженије суграђане. Извесно је да ће епидемија да траје и да ћемо дуго морати да се боримо са ковидом 19. Болест је превазишла здравствена питања.

Према њеним речима, свако затварање испод 14 дана не би дало резултате.

- Мере изолованих дана у карантину не даје ефекте дугорочно, краткорочно даје ако се жели постићи нешто - набавити респираторе и опрему, наводи она и објашњава да је то и урађено на почетку епидемије када је та мера била неопходна.

Када су у питању протести, она наводи да свако окупљање људи јесте фактор ризика.

- Масовна окупљања за време пандемије јесу фактор ризика и морају се избегавати. Свако мора да зна да је то фактор високог ризика. Ефекти ових протеста видеће се за пет до 10 дана - објаснила је Кисић Тепавчевић.

Грађани се окупили у Београду и седе на улици против насиља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА