Најновије

УСТАШЕ ЋЕ ПОЛУДЕТИ! АУСТРИЈА ДОНЕЛА ОДЛУЛКУ: Усвојена иницијатива за забрану окупљања у Блајбургу!

Аустријски парламент данас је, великом већином, усвојио иницијативу за забрану усташке комеморације у Блајбургу.

Усташе (Фото: Јутјуб)

Иницијативу су поднеле Народна партија (ОВП) канцелара Себастијана Курца, Социјалдемократска странка (СПО), Зелени и Неос, а она позива владу, и посебно министра унутрашњих послова да, уз придржавање Повеље о основним правима ЕУ, Европске конвенције о људским правима и свих уставних одредби, провере све могућности за забрану овог скупа од идуће године.

Уз то власти покрајине Корушка треба да анализирају све информације које имају у процени трансакција некретнина организатора окупљања у Блајбургу „Почасног блајбуршког вода“.

Наиме, страхује се да би куповином додатних некретнина организатори комеморације могли заобићи забрану, јер она не би могла обухватити приватни посед.

- Иницијатива јасно ставља до знања да се на територији Аустрије не толеришу никаква фашистичка окупљања - нагласили су иницијатори.

Једино су посланици Слободарске партије (ФПО) гласали против усвајања иницијативе, уз аргументацију да она крши право на слободу окупљања.

Из ФПО, која је претходно грешком у Одбору за унутаршња питања гласала за иницијативу, истичу да је ствар власти да санкционише кршења закона, посебно забране нацистичких симбола.

Једногласно је усвојен предлог НЕОС и СПО да се размотри уредба о забрањеним симболима, везано за усташке симболе, због усташког грба као знака распознавања који није обухваћен том уредбом.

СПО истиче да је комеморација у Блајбургу скуп неонациста и фашиста, где се користи хитлеровски поздрав, певају фашистичке песме и узвикују фашистичке пароле, те да уредба о забрањеним симболима није то могла да спречи.

Зелени су нагласили да је антифашизам основни прицип демократије и да се у Блајбургу славе злочинци.

Неос наглашава да се у Блајбургу велича усташки режим и његови злочини.

Грађани се окупили у Београду и седе на улици против насиља! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА