Најновије

КОНОВО ИЗЛАГАЊЕ О МОМЕНТУ "ГДЕ СИГУРНО ДОЛАЗИ ДО ЗАРАЖАВАЊА": Чувени епидемиолог објаснио чега морамо обавезно да се чувамо!

У последња 24 сата у Србији, до 15 часова 1. августа, позитивно је 330. Нажалост, преминуло је деветоро људи. На респираторима се тренутно налази 159 особа.

Предраг Кон (Фото: Влада Србије)

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за "Прву" да је одлазак на купалишта свакако прихватање ризика. Како каже, треба избегавати контакте, играње у води, гурање...

"Што се базена тиче, вода до сада нигде није доказана као пут преноса. Битна је густина купача у базену. У води мора да буде раздаљина од четири квадратна метра међу купачима, исто као и ван ње. Присуство на базенима је ризик као и присуство у било ком другом јавном месту и свако треба да се труди да тај ризик смањи. Играње у води, гуркања, загњуравања најстроже су забрањена", рекао је др Кон.

Кон је објаснио да због великог броја људи који дођу на Аду, постоји велика шанса да дође до заражавања.

"Ту сигурно долази до заражавања. Прихватање тог ризика је ствар појединца. Затворити Аду није прихватљиво. Ако људи поштују мере, зашто би им она била ускраћена? Претпостављамо да на 100.000 људи има око 100 заражених, али даље преношење вируса ће се смањити држањем дистанце", објаснио је он.

Спас од тропских врућина велики број грађана првог дана викенда пронашао је на купалиштима, а многи Београђани освежење су потражили на Ади Циганлији.

На ''београдском мору'' око поднева нашао се велики број купача који се на плажи углавном придржавају мера и поштују прописану физичку дистанцу.

Сезона купања на Ади Циганлији отворена је крајем јуна, а плаже су отворене од 10 до 19 часова када су присутне спасилачке службе и службе хитне медицинске помоћи.

Уведене су и противепидемијске мере заштите на чије обавезно придржавање повремено, са разгласа, подсећају посетиоце Аде Циганлије.

Прочитајте ОВДЕ  са којим је то колегом заратио Предраг Кон.

Извор: Ало/Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА