Најновије

НОВО ПОНИЖАВАЊЕ ВОЈСКЕ: Вулин почасни пилот, има ли краја? "Монти Пајтон" на врхунцу (ФОТО)

Министру одбране Александру Вулину командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, уручио је почасни летачки знак пилота. На тај начин министар, који је војни рок служио по скраћеној процеудури, добио је престижно признање које се некада додељивало само онима који су заиста умели да управљају летелицама.

Александар Вулин добио почасну летачку значку (Фото: Министарство одбране)

Доделом признања министру који напрасно постао заљубљеник у униформу, а од које је бежао деведсетих година, само је наставак континуираног понижавања и урушавања Војске Србије, чији је почасни пилот човек који не уме да управља авионом.

Стојадиновић: Вулин би могао да лети само у Летећем циркусу Монтија Пајтона

Коментаришући одлуку да се почасни летачки знак пилота додели министру Вулину, пуковник у пензији и новинар Љубодраг Стојадиновић, наводи да није могао да престане да се смеје кад је сазнао за ту вест, иако је реч изузетно о трагичној одлуци, која, како каже, говори да се код нас буквално “све распада”.

“И то на један од најтрагичнијих начина у историји било које Србије. Догађа се нешто што се до сада није догађало. Ако је некадашњи дезертер, који је за 14 дана завршио војну обуку и човек који је као војни аналфебата дошао на место министра одбране, постао почасни пилот ја сам уверен да је он сада уверен да уме да лети и да ће покушати да лети. И не верујем да постоји било ко у Ратном ваздупловству који је у стању да га у томе спречи. Тешко је спречити Вулина да лети и после свих чуда то и не би било неко чудо”, поручује Стојадиновић, додајући да би Вулин можда и успешно летео, јер се “овде више ништа и не ради на основу онога што неко зна, већ на основу онога што Врховни командант мисли да неко зна”.

(фото: Министарство одбране)

“Вулин никад не би никад добио почасни летачки знак пилота без одобрења Врховног команданта. То су они јоги летачи, били су чак и политичка партија и он је вероватно из те трупе дошао у Министарство. Додела тих значки политичким функционерима је питање војничке сервилности, то је нешто што је опште позната ствар у војсци и није Вулин први неспособни министар одбране и почасни авијатичар, али он је најчудовишнији министар одбране и човек који би могао да лети само у Летећем циркусу Монтија Пајтона или да буде Болдрик код Црног Гује. То су улоге за њега”, навео је он.

“Мојсиловић нестао као Загорка Доловац”

Стојадиновић је рекао да одлука о додели почасног признања Александру Вулину није могла да прође без одобрења начелника Генералштаба Милана Мојисиловића, који, према његовим речима, као да не постоји.

“Он нека је врста војне Загорке Доловац. На крају, то је страшно понижавање истинских пилота и људи који се годинама обучавају за тако озбиљан и одговоран посао. Лично познајем педесетак војних пилота, то су људи који улажу све своје најбоље године да би уопште сели у кокпит војног авиона и они који лете су људи који морају да поседују врхунске психофизичке перформансе и изузетна знања. Пилоти су елита елите у свакој војсци и такви људи се не смеју понижавати ни на који начин, а ово је директан ударац песницом у њихово лице и ниво понижавања који је јако тешко поднети”, закључује он.

Малиновић: Које то заслуге има Александар Вулин?

Реагујући на најновију одлуку војног врха, некадашњи генерал авијације Срето Малиновић, навео је да му није јасно какве заслуге има министар Вулин, истичући да, на основу министрове биографије, он никако није могао да буде добитник таквог признања.

“Војска саму себе понижава оваквим гестом.Ово је ствар одсуства самопоштовања својих рана и људи из ваздуплоховне професије. Онај ко је потписао ово признање (генерал – мајор Душко Жарковић) није надлежан да потпише то, без обзира што је командант ваздуплоховства. Он је дао заправо неки беџ као лични поклон, а не као почаст летачке професије”, истиче Малиновић, напомињући да ће због ове одлуке брука “пасти на све у војсци”.

“Ја верујем да је свим мојим колегама ово тешко пало. Генерал Жарковић је морао да води рачуна приликом доношења овакве одлуке. Морао је знати какву ће то конотацију имати. Овако испада да он оваквим поступком улаже у своју каријеру и будућност, не марећи што је повредио највећи део припадника летачке професије”, рекао је наш саговорник.

Граховац: Побеснели каплар Вулин постао почасни пилот

Генерал авијације у пензији Благоје Граховац, сматра да поменуто признање деградира и самог Вулина, наводећи да министар нема апсолутно никакву заслугу за добијање оваквог признања.

“Вулин се не понаша као министар одбране, већ као разјарени каплар. Свакоме ко ово чује и прочита, биће јасно да Вулин ни по чему не заслужује да буде добитник овако величанственог признања”, истиче Граховац, додајући да је потписом на признање Вулину, генерал Жарковић повредио свој лични дигнитет и ауторитет институције испред које се налази.

“Овим поступком је изузетно деградирао ауторитет доброг војника и генерала. Очигледно се ради о неадекватном споју признања и добитника признања”, сматра он.

Радић: Политичар треба да се брине о војсци, а не да тражи да му се улизују

Војни аналитичар Александар Радић, истиче да је Вулинова дужност да брине о војсци, те да летачки знак пилота никако није смео да добије политичар.

“Вулин свакодневно посећује јединице Војске Србије и позира, окружен је фотографима који само њега сликају, стварајући атмосферу како је најбитнији, најспособнији и најпаметнији. Испада да само њему треба бити захвалан зато што је купио авионе, а он то није ни учинио. Авиони су плаћени нашим новцем, није их набавио он”, истакао је Радић.

Спасић изнео најновија сазнања о злочину ОВК. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА