Најновије

ПРЕД ЈАВНОШЋУ ИГРА МАЧКЕ И МИША! Европска унија изричита: Признаћете лажну државу!

Србији није уручен нацрт свеобухватног споразума о признању лажне државе током бриселског састанка Београда и Приштине, како су спекулисали медији, а политички аналитичар Дејан Вук Станковић у осврту на ове преговоре каже да се пред јавношћу одиграва игра мачке и миша, па и није баш јасно о чему се ради.

Марко Ђурић (Фото: kim.gov.rs)

Државе Европске уније, предвођене Немачком хоће, пре или касније, да окупирана српска покрајина добије међународно-правни субјективитет и показује се да нема шансе да Србија уђе у ЕУ, а да не буде трајног решења за Косово – указује Станковић.

Притом, како истиче, Берлин је јасно ставио до знања да нема промена садашњих граница, што значи да Србија треба да прихвати и призна тренутне међе.

– Више је разлога за тај њихов став, али је у свему најважније да Немачка неће променити став. Да ли сада или касније, али сигурно ће имати експлицитни захтев за признање у виду политичко-правне изјаве Београда да не сматра ту политичку заједницу спорном. То је зато што је лажна држава успела да добије епитет независно, али није суверено јер нема међународно-правни субјективитет. Мислим да овако нешто неће сада директно рећи, али знамо да се више пута чуло да Србија треба да прихвати ту њихову логику – оценио је овај аналитичар и подсетио да је још пре десетак година бивши европски секретар Гинтер Ферхојген рекао да ЕУ не жели нови Кипар, ни конфликте, већ међусобно признање.

После разговора у Бриселу директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је поручио да се са Србијом не разговара језиком уцена и ултиматума, Истакао је и да је од представника те терористичке творевине захтевао да престану с изношењем неистина о садржини бриселских разговора, а од представника ЕУ да буду јаснији и транспарентнији о томе о чему се разговара.

– Врло јасне и снажне поруке смо послали. Нема ултиматума. Ко то покуша, добиће јасну поруку шефа српске државе, владе и српског народа. Овде се не воде и неће се водити разговори о независности лажне државе већ о нормализацији живота – истакао је Ђурић.

Састанак, други по реду на експертском нивоу, био је посвећен техничким питањима, а поново се причало о несталим особама и економској сарадњи. Ђурић и шиптарски координатор за дијалог Скендера Хисенија нису крили да је било тешко.

– На моменте смо и жустро расправљали, нисмо могли у почетку да се договоримо чак ни о формату. Али је увек добро да се разговара- казао је Ђурић, оценивши да је суштина преговора бољитак за грађане на Косову и Метохији.

Добро је, како је нагласио, да се разговара, макар и кад су ставови дијаметрално супротни. Хисенију је, како тврди, рекао да је уморан од лажи из Приштине о томе како се преговара о независности.

– Неће резултирати тиме, али може да резултира нормализацијом односа, трговином, школовањем, циркулацијом саобраћаја, привредним пословањем, економским растом за обе стране. Ако сте за тако нешто, Србија је увек спремна, али немојте да минирате разговоре тако што ћете пре и после сваког састанка због домаће политичке јавности износити неистине о ономе о чему се разговара – поручио је Ђурић.

Скендер Хисени је навео да је циљ постизање коначног споразума, али и поновио да он „мора обухватити и међусобно признање“.

– Дајте нам још времена да разговарамо и да се ускладимо око посебних елемената споразума, које сам метафорично назвао кишобран, а који ће покрити сва заједничка питања и коначно бити упаковани као свеобухватан, интернационално признат правно обавезујући споразум између Београда и Приштине – казао је Хисени.

Готова ствар

– Независност сада није помињана, а питање је само да ли ће је поменути сада, за месец, два или десет година, јер за европску заједницу је ово питање завршено. Они се неће се враћати на њега осим ако не буде неких крупних догађаја – сматра Дејан Вук Станковић.

Састанак на врху у септембру

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поручио је да су последњи разговори у Бриселу још један важан корак у процесу дијалога ка свеобухватном правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа између лажне државе и Србије. Он је најавио наставак преговора на експертском новоу за крај августа, док је раније објавио да се у септембру наставља дијалог Београда и Приштине на највишем нивоу.

Ако Срби буду славили Олују то ће бити прекретница у односима српског и хрватског народа на боље, тврде Немци! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: vesti-online. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА