Најновије

СУТРА СЛАВИМО НАЈВЕЋЕГ ПРОРОКА - СВЕТОГ ИЛИЈУ: Тог дана се обавезно придржавајте обичаја, а ево шта не би требало радити на овај празник

Свети пророк Илија у православљу се сматра једним од највећих пророка. Своју младост је провео у молитвама у пустињи, а због тачног предсказивања догађаја био је прогањан, нарочито од израелског цара Ахаве и његове опаке жене Језавеље.

Свети Илија (Фото: Јутјуб)

Међу празницима у част Светих славних и свехвалних старозаветних пророка посебно и значајно место заузима празник Светог славног пророка Илије, који је у нашем народу посебно поштован и слављен.

Добио је име по старословенском Богу Перуну, богу грома. Сматра се да је преласком на хришћанство, српски народ особине старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, приписао Светом Илији. Због тога велики број обичаја и веровања потиче још из претхиршћанског времена, а пророк Илија се још назива и "Громовник".

Свети Илија цео свој живот поклонио је тајни спасења. Свети апостол Матеј у свом Јеванђељу сведочи како је због великих и знаменитих чуда која је Свети пророк Илија чинио, народ Илију називао Христом.

Српска православна црква Светог пророка Илију прославља као најнеобичнијег човека, који је живео на земљи Божјој, као најнеобичнијег човека у људском роду.

Од самих почетака Свети Илија је посебно поштован у Светој цркви, а као један од видова тог древног и непрекинутог поштовања издваја се оснивање свештеног братства у ИИИ веку на месту његовог подвига. Поред надахнуте химнографије коју су знаменити црквени песници саставили надахнути Духом Светим и благословеним животом Светог пророка Илије, у његову част су сачуване и бројне светоотачке беседе које на најбољи могући начин величају сва његова свештена дела којима је прославио Господа. Између светоотачких беседа, ту се налазе и беседе Светог Јефрема Сирина, Светог Василија Селевкијског и Светог Јована Златоустог.

На дан кад се слави Свети Илија у доста градова и села организују се вашари, а он спада у најпоштованије светитеље међу Србима, раме уз раме са Светим Николом, Светим Ђорђем и осталима.

Обичаји

Свети Илија Громовник, како га још зову у народу, обележава се у најсушније и најтоплије доба године, а обичај је да се тог дана не ради у пољу да се не би навукао гнев светитеља.

Позната је изрека "од Светог Илије сунце све милије".

По предању, на Светог Илију пре подне је лето, а поподне јесен. Након овог дана, према обичајима, више се не купа у рекама.

У руским селима постоји веровање да киша пада када Свети Илија развози воду за свеце, па нешто из кола проспе по облацима. Када на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Народ каже и да би требало добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви. Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

По бугарском народном предању, Илија наводи душе умрлих Цигана да праве град и њиме потуку њиве грешника на земљи.

Прочитајте ОВДЕ  ко каже да је пандемија је део планиране операције, а вакцинација је део завере 

Извор: Ало/Магазин Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА