Најновије

ШТА СЕ ТО СПРЕМА? ЛУКАШЕНКО НАПУСТИО ЗЕМЉУ: Упркос победи на изборима, војска и полиција на улицама Минска (ФОТО/ВИДЕО)

Председник Белеорусије Александар Лукашенко напустио је земљу упркос победи на председничким изборима. Како преноси британски Експрес, позивајући се на локалне медије, Лукашенко је одлетео у Турску у страху да би шести мандат на месту шефа државе могао да изазове нереде у Минску.

Лукашенко (Фото: РИА)

Александар Лукашенко је председник Белорусије од 1994. године и на добром је путу да победи лидера опозиције Светлана Тихановскају. Упркос многим спекулацијама да би председник могао да изгуби изборе, излазне анкете показују убедљиву победу Лукашенка, који је добио више од 80 одсто гласова, а његов главни ривал Светлана Тихановскаја 6,8 одсто гласова.

Званични резултати председничких избора очекују се данас.

Белоруски портал МБК јавио је да је авион повезан са Лукашенком напустио земљу. Овај медији објавио је да је предсенички авионBombardier Challenger 850 слетео јуче у Турску.

Незадовољни резултатима гласања и победом председника Александра Лукашенка, присталице опозиције изашле су на улице неколико градова у Белорусији.

Полиција се оштро сукобила с њима у центру Минска, неке је тукла пендрецима, користила је сузавац, гумене метке, водене топове, а касније и шок-бомбе како би их растерала.

Иначе, полиција је у недељу притворила више од 2.000 људи широм земље, саопштио је Центар за људска права Виасна.

Тим Светлане Тихановске оптужио је званичнике због хапшења њеног менаџера, који неће бити пуштен на слободу до понедељка. Њен супруг Сергеј притворен је након покушаја да се региструје као кандидат на изборима.

Вечерас у Минску су почели да се окупљају демонстранти, док су на друштвеним мрежама појавили видео снимци на којима се види велики број војних возила који се спуштају према главном граду.

Лукашенко је оштро критикован због начина на који је поступао током кризе изазване пандемијом корона вируса и неспособношћу да развије економију, оценио је британски лист.

Међутим, након јучерашњег гласања инсистирао је да његов противник није претња.

- Они нису довољно вредни да се спроведе било каква репресију против њих - рекао је Лукашенко.

На последњим изборима 2015, председник је победио са 83,5 одсто гласова, јер није било озбиљних изазивача.

Европа наоружава Индију, да би ратовала са Кином! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА