Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Одлазак америчких војника из Немачке, између забринутости и радости, јер...

Председник САД Доналд Трамп намерава да повуче део америчких трупа из Немачке. Планом је погођена и база Шпангдалем код Трира. Неки становници тог подручја су забринути, а други се радују.

Маринци (Фото: pixabay. com)

У позадини, отворена штала: десетине крава у два реда концентрисане су на жвакање. Михаел Билен стоји испред и каже. „Американци ће отићи са својим борбеним авионима – и онда ће се вратити.“ Толико је уверен у то што говори као да да хоће да нам каже: То је ваљда јасно, зар не?

Михаел Билен је власник сеоског имања у живописном селу Кашенбах на југу региона Ајфел, у савезној покрајини Рајнланд-Фалз. Америчке база Шпангдалем удаљена је нешто мање од 30 километара.

Најава америчког председника Доналда Трампа да ће одатле повући војнике веома је изненадила 800 становника Шпангдалема. Борбени авиони Ф-16 одавде би требало да буду премештени у Италију, као и половина од око 4.000 војника.

„Трајно повлачење тих авиона је стратешки бесмислено. То би значило да САД више неће да буду светска сила", наглашава Михаел Билен и додаје да се тренутно не стиче утисак да је то тако.

Билен говори о немачко-америчким односима у Ајфелу. Постоји, на пример, Хост Нејшн Каунсил, Веће домаћина Шпангдалем, удружење задужено за контакт с америчким војницима у овој немачкој покрајини. Билен, који је деценијама укључен и у локалну политику ЦДУ-а, заменик је председника тог Већа.

Американци су сада „отворенији него раније“, каже локални полтичар Јоахим Страјт. Пре 20 година тешко да би објавили било шта о кретању трупа или грађевинским радовима. Сада позивају градоначелнике и обавештавају их о својим плановима.

Војна база као економски фактор

Поред међуљудских односа, ту је и економија. Око 800 немачких цивилних службеника ради у америчкој бази. Осим тога, с Американцима је склопљено 2.400 уговора о закупу, објашњава Манфред Роденс (ЦДУ), градоначелник општине Шпајхер, којој припада и мали Шпангдалем. „Ако се одселе, губимо куповну моћ", објашњава он.

Повлачењем особља које се брине о ескадрили Ф-16 погођени би били не само власници некретнина, већ и локалне трговине и индустрија. Роденс полаже наде у Конгрес у Вашингтону: „Конгрес ће одлучити да ли ће се планови председника уопште спровести.“ Уосталом, то је и питање новца. Он сматра да трошкови премештања износе најмање милијарду америчких долара.

Пензионисани амерички војници који су се трајно настанили у Ајфелу сличног су мишљења. Они су једини који отворено могу да говоре о планираном повлачењу. Пентагон је очигледно забранио генералима у војној бази да говоре за медије, те захтеви за интервју медија остају без одговора.

Многим Американцима се свиђа у Ајфелу

Ричард Лант је један од оних који не желе да се врате у родну Калифорнију. Он и његова супруга живе у кући која је од Шпангдалема удаљена око 15 минута вожње аутомобилом.

Истиче да је последњих година уложено много новца у модернизацију војне базе: писта је продужена и изграђени су нови хангари за авионе. „Милиони долара уложени су и у изградњу нове болнице, нове стоматолошке клинике, нове школе", говори он.

Овај 53-годишњак не може да замисли да се ти објекти више неће користити. Ако Вашингтон заиста трајно повуче ескадрилу Ф-16, вероватно би ту дошли други авиони, тврди овај ветеран.

„Неки кажу да се Трамп одлучио за повлачење јер не воли канцеларку Ангелу Меркел", говори Лант. Али, већина америчких војника воле да буду стационарни у Немачкој. Каже да се у војној бази организују разне слободне активности: излети за Брисел или Париз, скијање у Алпима…

И 82-годишњи мајор у пензији Томас Ван Дајк наглашава да Американце воле да буду у Немачкој. Он је написао туристички водич за своје земљаке, а иначе не жели оде из Немачке где живи са својом немачком супругом.

И раније су одавде одлазили амерички војници

Јоахим Страјт се нада да ће Американци остати. Јер они у региону троше око 100 милиона евра на услуге, изнајмљивање, ресторане и инвестиције.

„Грађевинске фирме и друга предузећа живе с Американцима и од њих“, каже он. Па чак и ако би војници и њихове породице отишли: „То смо видели и раније, деведесетих година", објашњава Стреит. Регион је то преживео. Наиме, 1994. Вашингтон је затворио војну базу у Битбургу. Ту су се онда населиле регионалне трговачке и услужне компаније. „На крају смо имали више посла него пре с Американцима“, тврди он.

Такозвани „Битбуршки модел“ доказао се и у кризним временима. „Мале и средње компаније стварају и одржавају више радних места од великих компанија“, објашњава Страјт.

Бука и тровање подземних вода

Неки становници Ајфела су срећни због најаве из Вашингтона. Један од њих је Гинтер Шнајдер. Годинама се надао да ће се америчке трупе повући. Пре 20 година власт му је одузела земљишта, како би могла да се прошири војна база. Његова породица ту живи већ 400 година, каже овај пољопривредник и тврди да неће дозволити да га одавде протерају.

Али, његова фарма налази на око 600 метара од писте у Шпангдалему, а бука борбених авиона нарушила му је здравље. Уз то, долази до тровања подземних вода, потока и језера у близини војне базе. За то је између осталог, одговорна и пена за гашење пожара која садржи такозване перфлуорисане тенсиде (ПФТ). Постоје истраживања која показују да ова хемикалија може бити канцерогена. Американци су годинама вежбали гашење авиона које захвати пожар. Немачке власти су то игнорисале и нису учиниле ништа.

Уколико америчке трупе ипак остану у Шпангдалему, Гинтер Шнајдер и многи његови суседи – не би били срећни због тога.

Двадесет држава широм света затражило је више од милијарду доза новоприхваћене руске вакцине против коронавируса, изјавио је шеф Руског фонда за директна улагања (РДИФ).  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА