Најновије

Могу ли отровни гасови из Бејрута да стигну до Србије?

Део јавности и струке се уплашио да би отровни гасови после експлозије у Бејруту могли да стигну до Србије. Доцент др Душан Вељковић са Хемијског факултета је рекао да, седам дана после експлозије, није повећана концентрација азот-диоксида у ваздуху.

Гас маска (Фото: pixabay. com)

Душан Вељковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да није забринут из два разлога.

Разговор Иване Миленковић са Душаном Вељковићем

Прво, каже да није сва количина амонијум-нитрата који је експлодирао прешла у опасни азот-диоксид. Део је изгорео па постао обичан азот, кога и иначе има у ваздуху.

Други разлог је, каже Вељковић, чињеница да се азот-диоксид добро раствара у води, а на путу до Србије мора да прође преко мора.

Говорећи о амонијум-нитрату, који је експлодирао у Бејруту, Вељковић је навео да је то бела, чврста, кристална супстанца која је хемичарима веома добро позната и не налази се само у индустријским постројењима, него ју је могуће пронаћи и као руду.

Због тога, како каже, чуди да је дошло до експлозије једне тако познате супстанце.

Амонијум-нитрат има више намена, али две су основне, истиче Вељковић. Користи се као вештачко ђубриво и као компонента за експлозиве. Каже да га није тако лако запалити и да су потребне температуре за експлозије као у Бејруту изнад 400 степени по Целзијусовој скали.

Међутим, код амонијум-нитрата је незгодно што он у себи већ садржи кисеоник и за експлозију је потребна само висока температура.

Објашњава је врло ретко узрок оваквих експлозија "виша сила" и да се то догађа или због нестручности или због неодговарајућих услова.

Вељковић је навео да је неодговорно чувати шест година амонијум-нитрат у складишту у самом центру града. Каже и да стручњаци често упозоравају власти на разне опасности, али да оне не реагују због недостатка слуха, средстава или других разлога.

Прочитајте ОВДЕ  ко то тврди да је Израел уништио Источни Бејрут тактичком ракетом са слабим нуклеарним пуњењем.

ИЗвор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА