Најновије

СТАРИ РЕКЕТАШ: Милу бизнисмени и државни радници донирали пола милиона евра!?

Црногорска Демократска партија социјалиста (ДПС) до сада је од донација за изборну кампању за парламентарне изборе добила скоро пола милиона евра, односно 477.712 еура, показују подаци које је објавила црногорска Агенција за спречавање корупције (АСК). Симптоматично је да су највеће суме углавном донирали црногорски бизнисмени, а неки од њих чак су у директном сродству са функционерима владајућег ДПС-а. Са друге стране, велики број донатора чине чланови општинских одбора и других запослених у државним службама.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Износ од скоро пола милиона евра партија лидера Мила Ђукановића, који је и председник Црне Горе, прикупила је за месец дана – од 5. јула до 3. августа.

Према последњем извештају који је АСК објавила у недељу увече, ДПС је од 20. јула до 3. августа добила 358,8 хиљада евра прилога. У периоду од 5. до 19. јула њој је уплаћено 118.840 еура. Све то само за парламентарне изборе.

Максимални износ донација дозвољен Законом о финансирању политичких партија и изборних кампања, 5.000 еура, владајућој партији уплатили су у последње две седмице Игор Машовић, Милић Нововић и Ненад Ивановић.

Игор Машовић је власник и сувласник више малих хидроелектрана, за које добија субвенције из државног буџета. Он је и брат председника Општине Андријевица Срђана Машовића (ДПС) који је раније партији донирао 3.000 еура, односно три целе плате.

Истовремено с парламентарним, у Црној Гори се одржавају и локални избори у пет општина међу којима је и Андријевица.

Ивановић је будвански угоститељ и члан Општинског одбора ДПС-а Будва. Он је Вијестима потврдио да је донирао 5.000 евра партији.

Према незваничним информацијама Вијести, Милић Нововић је пословни сарадник Игора Машовића, а с њим је и родбински повезан.

Нешто мање од максималног износа донација, односно по 4.800 донирали су Славко Вавић и Слободан Радовић (одборник и председник општинског одбора те партије у Херцег Новом), док су по 4.000 евра дали Данило Матијашевић, Миливоје Косовић и Драган Шакотић.

Душан Ђуровић, члан ГО и ОО ДПС Никшић, донирао је 3.500 еура, а Хасан Таћи (ОО ДПС Тиват) 3.400.

По три хиљаде евра ДПС-у су дали Александар Рајовић, Дражен Ђукановић, Немања Вучевић, Никола Марковић, Слобо Јововић, Тамара Кокић, Здравко Ђуровић и Звонко Вуковић.

Нада Радуловић, Славко Стијовић и Вукашин Барјактаревић донирали су по 2.500 еура, а по две хиљаде су дали Душан Милиновић, Гордана Рајовић (извршна директорица Института “Симо Милошевић”, чланица ОО ДПС-а Херцег Нови), Хасан Рамовић, Лазар Машуловић, Маја Бакрач, Марио Килибарда, Мило Дамјановић, Небојша Мартиновић, Ранко Коњевић, Сабахудин Балић, Светозар Баковић, Вања Јанчић, Владе Милинковић и Ђоко Кривокапић (председник Борда директора ЕПЦГ и члан ГО и ОО ДПС-а Никшић).

Посланици по 500 евра

Већина посланика ДПС-а из досадашњег скупштинског сазива углавном су донирали по 500 евра.

Први човек Улциња Љоро Нрекић дао је ДПС-у 1.500 еура, а председник Општине Тиват Синиша Кусовац 1.000.

Немања Катнић (Министарство финансија) донирао је 1.000 еура, а Саво Парача (Управа за саобраћај, ГО ДПС) 750 еура.

Донација председника Општинског одбора ДПС-а и заменика градоначелника Подгорице Часлава Вешовића износи 1.300, док су локални функционери Филип Макрид (Водовод) и Андрија Чађеновић (Чистоћа) дали по 800 евра.

Према раније објављеним подацима, за период од 5. до 19. јула највише новца, 5.000 евра, ДПС-у је донирао Александар Божовић. За њим следи партијски функционер из Тузи Абедин Пепић који је дао 4.600 евра. За њега су Демократе 2016. тврдиле да им је претио и подносиле пријаву.

Чланица Одбора ДПС-а у Плужинама Милева Дамјановић својој партији је поклонила 4.500 евра, Јована Зарубица 4.600, а Јасна Радовић 4.700 еура. Директор Клиничког центра Јевто Ераковић дао је 500 еура, колико и његов колега из Опште болнице у Беранама Будимир Дабетић.

Декан Медицинског факултета Миодраг Радуновић такође је исти износ донирао за парламентране изборе, а шеф клуба ДПС-а у Скупштини Никола Ракочевић 300 еура.

Председник Општине Петница Самир Аговић дао је 500 еура.

Премијер дао 500 евра за Тиват

На листи донатора, међутим, нема највиших државних званичника. Једино је премијер Душко Марковић раније за тиватске изборе дао 500 евра. Избори у Тивту били су планирани за април, али су одложени због епидемије и биће одржани 30. августа када и парламентарни.

За локалне изборе прикупили више од 60 хиљада еура

За локалне изборе ДПС је до сада укупно прикупио 62.450 евра.

У периоду од 20. јула до 3. августа донирано је 23.000 евра, а највећи износ је хиљаду евра, колико је уплатио Дејан Ивановић.  Према раније објављеним подацима за изборе у Андријевици, Будви, Гусињу и Котору уплаћено је 26.550 евра од 24 особе, а за изборе у Тивту 12.900 евра.

Како је раније објавио ЦИН-ЦГ петина донација за Тиват је стигла из подгоричке „Чистоће“. Извршни директор подгоричке „Чистоће“ Андрија Чађеновић уплатио је 17. марта хиљаду евра на посебан рачун ДПС-а за локалне изборе у Тивту, а његови помоћници Војин Катнић и Слободанка Чабаркапа по 800 еура

Међу високим функционерима који су помогли владајућу партију у Тивту је и градоначелник Подгорице Иван Вуковић и више посланика.

Прочитајте ОВДЕ   шта је Вучић важно објавио.

ИЗвор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА