Најновије

ДО КОГА ВОДИ КРВАВИ ТРАГ СА МАЛТЕ? Брисел тражи од Црне Горе хитну истрагу о оптужбама за корупцију

Европска комисија очекује да се у Црној Гори спроведе кредибилна, независна и ефикасна истрага у вези с оптужбама за корупцију у случају градње ветроелектрана на Можури, саопштила је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро.

Мило Ђукановић/Црна Гора (Фото: predsjednik.me)

Писонеро је рекла да је владавина права једна је од фундаменталних вредности Европске уније и као таква представља одлучујући елемент за процес приступања Европској унији, који одређује свеукупну брзину преговора о приступању Црне Горе.

- Имајући то у виду, очекујемо да оптужбе о корупцији добију кредибилне, независне и ефикасне институционалне одговоре и такође поново истичемо важност расправљања о таквим питањима у демократски изабраним институцијама - казала је Писонеро.

Син убијене новинарке Метју Каруана Галиција, пре два дана је рекао да је тадашњи председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић био кључна особа из Црне Горе којом се његова мајка бавила док је истраживала случај Можура. 

- Испитивала је везе између Ђукановића, премијера Малте Џозефа Муската и владајуће елите у Азербејџану -казао је Метју.

Он је и сам као истраживачки новинар, заједно са групом колега, наставио истраживање своје мајке убијене 2017. године. Тужилаштво Малте је казало да њено убиство има везе са истрагом којом се бавила. Казао је да се истражују и фирме које су биле повезене са малтешким функционерима, а које су имале трансакције и у Црној Гори.

Европска комисија већ се више пута изјашњавала да истрага на Малти у вези с убиством новинарке и вишемилионских сумњивих трансакција фирми укључених у изградњу ветроелектрана у Црној Гори, али и повезаних са функционерима Владе те државе, мора имати највећи приоритет.

Председник црногорског парламента Иван Брајовић у јуну је одбио да на дневни ред уврсти захтев посланика Срђана Милића, којег је подржало свих 39 посланика опозиције, да се формира анкетни одбор о овом случају. Специјално државно тужилаштво је 2017. године након писања медија отворило увиђај о овом случају који и даље траје, без јасних резултата.

Помоћник директора Управе полиције Енис Баковић рекао је јуче да ће полиција, уколико добије захтев од полиције Малте преко Интерпола и Европола у вези са случајем убиства малтешке новинарке, поступити "промптно и ефикасно". Метју Каруана Галиција је раније казао да је црногорска полиција већ добијала такве захтеве.

ЕП упозоравао на угрожену владавину права

Европски парламент у децембру прошле године усвојио је "Резолуцију о владавини права на Малти након недавних открића у случају убиства Дафне Каруана Гализије" у којој су критиковали поступке владе и неефикасну истрагу. Након тога председник владе Џозеф Мускат поднео је оставку.

Европски парламент у Резолуцији наводи да је дубоко забринут због интегритета и веродостојности истрага о убиству новинарке Галиције и да "прима на знање широко распрострањено негативно мишљење о деловању владе у том погледу и смањење поверења у институције и њихова кредибилитета".

- ЕП наглашава да је преко потребно елиминисати сваки ризик од угрожавања истрага, било потенцијалан било стваран. Надаље, истиче да тај ризик постоји све док је премијер и даље на дужности. Изразито је забринут због тога што у бројним другим истрагама повезаним са случајевима прања новца и корупције није остварен напредак или оне нису ни покренуте, наручито кад је реч о бившем шефу кабинета премијера и бившем министру туризма. Позивамо малтешке власти да покрену те истраге и да остваре напредак у њима - наведено је у Резолуцији.

ЕП је истакао да дубоко жали што су догађаји на Малти протеклих година довели до озбиљних и трајних претњи владавини права, демократији и темељним правима, међу којима су и слобода медија, независности полиције и правосуђа те слобода мирног окупљања.

Хладни рат између САД и Кине добија нову димензију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА