Најновије

“НЕ МОЖЕТЕ ДА НАМ ДИКТИРАТЕ ШТА ДА РАДИМО”: Немачка и САД на ивици сукоба због Путиновог гаса?

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас упозорио је Сједињене Америчке Државе да се не мешају у изградњу гасовода “Северни ток 2, истакавши да Европа има право да сама изабере извор енергије.

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

- Санкције између партнера су лоша ствар - казао је Мас током заједничке конференције за медије у Москви којој је присуствовао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Мас је додао да би спречавање изградње гасовода било “кршење суверенитета Немачке”.

- На крају крајева, ми одлучујемо одакле ћемо да обезбедимо енергију. Ниједна земља нема право да диктира Европи са претњама, то неће бити успешно - казао је Мас.

Немачки дипломата казао је да је изразио незадовољство државном секретару Мајку Помпеу пошто су амерички законоваци претили “легалним и економским санкцијама” немачкој фирми која је укључена у “енергетску политику те земље”

НАТО и повлачење војске

Неслагање САД и Немачке додатно је подгрејала изјава председника Трампа, који је критиковао канцеларку Ангелу Меркел што недовољно улаже свог БДП-а за НАТО савез. Као резултат тога, Америка је одлучила да повуче трупе из Немачке.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп оправдао је одлуку да се припадници америчке војске повуку из Немачке, јер та земља увози гас из Русије.

- Немачка плаћа Русији милијарде долара годишње за енергију, а очекује се да штитимо Немачку од Русије. Шта се овде дешава? - написао је Трамп на Твитеру пошто је у медијима објављено да САД повлачи 12.000 трупа из те европске земље.

Трамп се, такође, тада осврнуо и на издвајање новчаних средстава за НАТО, оптуживши Немачку да не испуњава њен део обавеза према овом војном савезу.

- Немачка је врло деликвентна пошто издваја само два одсто БДП-а за НАТО. Због свега тога, померамо трупе из Немачке - додао је председник САД.

Сједињене Државе настављају да производе ловци пете генерације Ф-35! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА