Најновије

НОВА НАДА: Путинова вакцина против короне спас и за Србију?!

Домаћи експерти одушевљени вешћу да је Русија регистровала прву вакцину против короне, али кажу да она и код нас мора проћи стручну проверу

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Вест коју цео свет већ месецима са надом и нестрпљењем ишчекује - стигла је из Русије! У тој земљи јуче је регистрована прва вакцина против коронавируса!

Домаћи стручњаци кажу да је ово од изузетног значаја, јер је вакцинација главно оружје у борби против коронавируса, али да која год вакцина стигне у Србију, мора проћи контроле и наших стручњака како би сви били сигурни да је ефикасна и безбедна за примену.

„Спутњик В“

- Јутрос је први пут у свету регистрована вакцина против коронавируса - рекао је Путин јуче на састанку са члановима владе, а пренеле су све руске агенције.

Путин је додао да је ту вакцину примила и његова ћерка,.

- После прве вакцинације имала је температуру 38, следећег дана - 37 и то је било све. Добро се осећа и развила је велики број антитела - казао је он и додао да је ово „веома важан корак за цео свет“ и изразио наду да ће ускоро почети масовна продукција.

Руска вакцина названа је „спутњик В“, по совјетском сателиту, првој свемирској летелици која је послата у орбиту Земље, рекао је Кирил Димитријев, председник фонда укљученог у развој вакцине.

- Више од милијарду доза је унапред наручило 20 страних држава - рекао је Димитријев и прецизирао да трећа фаза проба почиње сутра, а почетак индустријске производње вакцине предвиђен је за септембар.

38 добровољаца

Вакцину су заједнички развили истраживачки институт Гамалеја и руско министарство одбране. Клиничка испитивања покренута су 18. јуна и свих 38 добровољаца је развило имунитет.

И председник Србије Александар Вучић рекао је да са радошћу слуша вести о новој вакцини, али није прецизирао да ли Србија набавља баш ову.

- Знам с ким наши људи разговарају, с ким имају потписане меморандуме о сарадњи, с ким прате развој вакцине. Зато сам и помињао новембар у вези са набавком, али сам срећан ако су Руси пре тога произвели вакцину. Само, морају наши стручни тимови да нам кажу да је безбедна и сигурна - рекао је Вучић и додао да је и због економије важно да се што пре појави вакцина.

- Први ћу примити вакцину за коју наши стручњаци буду рекли да је добра - рекао је Вучић.

Само безбедно

Ни Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института „Батут“, није прецизирала да ли ће Србија добити баш „Путинову вакцину“.

- Србија је у контакту са већином произвођача који се налазе у завршној фази тестирања. Са многим земљама имамо склопљен меморандум о сарадњи. Када се појави вакцина која је безбедна, проћи ће све процедуре наше Агенције за лекове и бићемо међу првима који ће је добити - рекла је она, а епидемиолог Предраг Кон је рекао да је „јасно да смо у контакту са бројним компанијама, те ће се у блиској будућности видети коју ћемо вакцину добити“.

Не би Путниова ћерка пробала вакцину да није безбедна

Проф. др Жарко Ранковић, инфектолог и члан кризног штаба у Нишу, каже за Курир да је уверен да ће вакцина која дође на наше тржиште испуњавати све потребне услове.

- Верујем да је руска вакцина безбедна. На њој је радио један велики научни институт и министарство одбране. На крају крајева, не би Путин дозволио да вакцину прими његова ћерка да није сигуран у њену безбедност. У сваком случају, било која вакцина која уђе у Србију, пре примене мора добити одобрење АЛИМС - каже Ранковић и, осврнувши се на Путинову ћерку, додаје да се после сваке вакцине може јавити благо повишена температура, чак и блага симптоматологија болести, али да то траје кратко, без последица.

Др Ана Глигић: вакцина још непознаница

Вирусолог др Ана Глигић каже за Курир да још увек има много непознаница у вези са руском вакцином и да ће се тек у наредном периоду знати више.

- Не верујем да би вакцина била регистрована да није безбедна. Ипак, још се увек мало зна, па се може само претпоставити да је, због брзине којом су је направили, реч о генетски модификованој. У свету има преко 30 произвођача вакцине и морамо стрпљиво сачекати да бисмо сазнали детаље - рекла је др Глигић.

СЗО

Светска здравствена организација јуче је опрезно реаговала на вест из Русије и подсетила да су за одобрење вакцине неопходне ригорозне процедуре.

- У блиском смо контакту са Русима и разговори се настављају. Претквалификација сваке вакцине мора да прође кроз ригорозне процедуре - рекао је портпарол СЗО Тарик Јашаревић. Претквалификација, како је рекао, укључује преглед и процену свих потребних података о безбедности и ефикасности вакцине прикупљених у клиничким испитивањима.

Руски министар здравства

Руско министарство здравља саопштило је да ће они који приме нову руску вакцину против ковида 19 бити имуни на нови коронавирус до две године.

- Вакцина је настала у истраживачком центру Гамалеја, који је радио на проналажењу вакцине користећи опробане процедуре узгоја вектора аденовируса - рекао је министар здравства Михаил Мурашков.

Тотални преокрет епидемије коронавируса, више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА