Најновије

ЕРДОГАН ЋЕ ПОЛУДЕТИ! Конгрес увео санкције Турској, блокирана продаја свих оружја због куповине С-400

Неколико чланова америчког Конгреса блокирало је скоро све велике уговоре о продаји наоружања Турској због испоруке руских противавионских ракетних система С-400 Анкари, пише амерички недељник „Дифенс њуз“.

С-400 (Фото: ria.ru)

Амерички недељник наводи да је и даље нејасно колико је тачно уговора под мораторијумом, али се међу њима барем два сматрају великим. Један од њих био је везан за модернизацију ловаца Ф-16.

Према писању „Дифенс њуза“, поступци америчких законодаваца представљају средство за вршење дипломатског притиска на Анкару, којем америчке власти нису прибегавале више од 40 година. Након што је турска војска напала Кипар, Вашингтон је 1975. године на три године обуставио продају оружја Турској.

Са своје стране, представници одбрамбене индустрије забринути су да ће, уколико се ситуација не промени следеће године, то негативно утицати на односе између предузимача двеју земаља, због чега ће турске компаније морати да траже партнере на другом месту.

Председавајући Комитета за спољне послове америчког Сената Џим Риш и старији републиканац комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Макол признали су да су умешани у блокирање уговора са Турском, пише лист.

О умешаности у блокирање председавајућег спољнополитичког одбора Представничког дома америчког Конгреса Елиота Енгела и старијег демократе Одбора за спољне послове Сената Роберта Менендеса говорили су за лист многобројни извори у Капитолу.

Криза у односима Турске и САД због С-400

Испоруке руских противваздушних система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године. Вашингтон је тражио од Анкаре да одустане од уговора и да набави америчке системе „Патриот“.

Сједињене Америчке Државе су претиле да ће одложити, или потпуно обуставити продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће јој увести санкције. Анкара је, међутим, одбила да прави уступке Вашингтону.

Прошле године Русија је испунила обавезе из првог уговора о испоруци четири дивизије С-400 Турској, у вредности од 2,5 милиона долара. У јуну су Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци другог комплета система ПВО.

Спор Грчке и Турске траје, а сад се уплела још једна држава, појачава војну присутност! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА