Најновије

НАША ВОЈСКА ИДЕ ТАМО ГДЕ ЈЕ НАЈТЕЖЕ: Чете се спремају за мисију у Либану! (ФОТО)

Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике пешадијске чете који се у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву припремају за учешће у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL у Либану.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

После обиласка, министар Вулин је истакао да Војска Србије све своје мисије схвата веома озбиљно, због тога и наше учешће у мировним мисијама „мора да буде припремљено на најбољи могући начин“.

- Ми наше момке и девојке шаљемо на тешка места, тамо где је потребно донети, осигурати и очувати мир, али и на места на којима репрезентујемо Србију, Војску Србије, нашу земљу и наш народ. У овом тренутку у мисији UNIFIL, без обзира на све оне инциденте који су се дешавали у Либану, са задовољством могу да кажем да ниједан наш припадник није повређен, није угрожен на било који начин, сви су здрави, немамо инфицираних од вируса Ковид-19, сви су безбедни и с нестрпљењем чекају да се врате кући - рекао је министар Вулин.

Војска Србије (Фото: mod.gov.rs)

- Нови контингент, који се припрема и који ће у фебруару да оде у Либан, обучава се и спрема за све оно што га очекује. Сви припадници Војске Србије и 11. пешадијског батаљона показују велику мотивисаност и велику спремност да раде, да учествују у мировној мисији и да покажу колико је Војска Србије драгоцен савезник. Где год се Војска Србије појавила у мировним мисијама имали смо само речи похвале и само жељу да нас буде више и да останемо дуже. Војска Србије, где год да се налази, увек показује колико је држава Србија вредна и колико је добар и поуздан партнер - закључио је министар одбране.

Командир пешадијске чете која се припрема за учешће у мултинационалној операцији у Либану мајор Зоран Цвејић рекао је да се после завршене селекције за пешадијску чету сада у касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву реализује индивидуална обука у трајању од четири недеље.

- После завршене обуке пешадијска чета се упућује у Базу „Југ“ где ће се изводити обука у колективним задацима. Ту је тежиште на обуци одељења и водова за извршавање задатака који ће их чекати у мировној мисији у Либану. На крају се изводи евалуација, односно процена обучености за упућивање у мисију, у трајању од четири дана, после чега је пешадијска чета припремљена, добија сертификат и може бити упућена у мировну мисију - истакао је мајор Цвејић.

Један од припадника пешадијске чете заставник Желимир Мега говорио је о сегментима индивидуалне обуке - о обуци возача на борбеним моторним возилима која се користе у мисији, обуци нишанџија који нису на борбеним возилима, обуци болничара и обуци у руковању личним наоружањем, оптоелектронским и телекомуникационим средствима.

- Сви припадници су мотивисани за извршење овог задатка и сваки појединац даје свој максимум како бисмо успешно реализовали колективну обуку пешадијске чете - поручио је заставник Мега.

Припадници пешадијске чете су током данашње обуке приказали рад у тактичко-оперативном центру и увежбавали сложене тактичке задатке који их могу очекивати у мултинационалним операцијама, попут патролирања, пратње конвоја, пружања прве помоћи и поступак са раном.

Током извођења обуке за учешће у мултинационалним операцијама примењују се дефинисане процедуре како би се остварила интероперабилност снага из различитих земаља и омогућило успешно извршавање задатака у мултинационалном окружењу.

Данашњем обиласку присуствовали су и заменик команданта Копнене војске бригадне генерал Владета Балтић и заменик команданта Прве бригаде Копнене војске пуковник Радован Гајић.

Један политичар у ЦГ има бољи рејтинг од Мила! Више о томе ОВДЕ.

Извор: mod.gov.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА