Најновије

Александар Вучић: Учествоваћемо у разговорима у Белој кући, Србија није у позицији да одбија

Председник Александар Вучић изјавио је данас да ће Београд учествовати у разговорима у Белој кући, које је за 2. септембар најавио специјални изасланик председника САД, Ричард Гренел, и истакао да Србија није у позицији да одбија разговоре.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Навео је да је разговарао са Гренелом и да ће теме састанка бити економске, што су, каже, важне теме за Србију.
"Србија није у позицији, а и не би било добро да је у позицији да одбија разговоре", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да је питање зашто је Гренел употребио термин "преговори", питање за америчког дипломату.

"Они су и пре неки дан рекли да подржавају преговоре под окриљем ЕУ. Али, да не улазим у њихове односе. Сувише смо мали да бисмо то могли себи да допустимо", рекао је Вучић.

Додао је и да САД, као и већи део ЕУ и бриселске администрације дијалог увек посматрају као дијалог две независне земље.

За САД и већи део ЕУ Косово је независна држава, али Београд их неће третирати тако ни у САД, ни у ЕУ…

Наша позиција је тешка, за САД и већи део ЕУ Косово је независна држава, рекао је данас председник Вучић, али и истакао да Београд никада неће третирати Косово као независну државу, ни у преговорима у Вашингтону, ни у Бриселу.

"Они (косовски Албанци) на преговоре долазе из више разлога, а први је да добију прилику да себе прикажу као независну државу. Ми их нећемо третирати тако ни у Вашингтону, ни у Бриселу", објаснио је Вучић за ТВ Пинк додајући да то не каже после, већ у сусрет догађају.

Казао је да је на то упозорио и Авдулаха Хотија.

Вучић је истакао да приштинска страна на преговоре не долази припремљена, док се наша делегација спрема данима и недељама.

"То је озбиљан рад. Изненадили смо их нашим предлогом на прошлим разговорима. Они пласирање наше робе на Косову називају извозом. Рекли су не можете да извозите као Република Србија, а да они не могу као Република Косово. Казао сам да могу да пишу шта хоће, као на пример ЦЕФТА Косово. Али да не може да пише Република Косово", казао је он.

Истакао је да Приштини није циљ слобода протока капитала, робе и услуга, већ само да дођу до коначног решење без преговора, а то је признање независности.

Вучић је казао да не сумња да ће провокација с њихове стране на терену бити још.

Подсетио је да су поново упали у заштићену зону манастира Дечани.

"Дошли су тамо са машинама да граде магистрални пут и поред пресуде чак њихових судова. Шта их брига за манастир и за пресуде чак њихових судова. То су ствари који уносе додатни немир и стрепњу. Против тога ћемо се борити на сваком месту", подвукао је он.

Вучић је казао да је у интересу Србије, али и Приштине економско отварање.

Када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку

Када је реч о ЕУ нагласио је да се не сме испустити из вида да када се говори о ЕУ треба помислити прво на Немачку, јер је она толико снажнија од свих других.

Вучић је нагласио да толика надмоћ у ЕУ никада у европској и светској историји никада није постојала, какав је случај сада са Немачком.

"Преговори о Косову се воде под покривитељством Брисела, али најутицајнија је у ЕУ Немачка", подсетио је он.

Као пример навео је да је у првом кварталу привреда Велике Британије пала за минус 20 одсто, а Немачке се одржала на минус 12.

Председник Вучић поводм бројних напада на њега

Поводом напада на њега Вучић каже да то мора да постоји.

- Једни ме нападају зато што не потписујем да је Косово независно, други ме нападају јер мисле да ћу нешто да урадим - истакао је Вучић.

Вучић је рекао да га нападају за све што се догоди у овој земљи.

- Крив сам за мере, када укидам исте, када кажете да нема вакцине, када кажете добићете први и за то. Када кажемо из Кине, неће из Кине, а онда из Русије, нећемо из Русије... Када играју Звезда и Партизан, ако Звезда победи - Вучић наместио... Сви се насмеју и овде у студију јер знају да је истина - рекао је Вучић.

- Србија је предивна земља, напредује огромном брзином. Захвалан сам људима што су бирали Србију, Врњачку бању уместо Ровиња. Људи имају право да иду где год хоће, али ја највише волим своју земљу - каже Вучић.

Летовање у Србији

- Кренули смо да молимо људе да летују у Србији, па су почели да се буне, а онда су схватили каква је наша земља. У стању смо да све своје уништимо и о свом да говоримо, туђе нам је увек слађе, не мислим да је тако. Србија је предивна земља, напредује огромном брзином, драго ми је што су бирали Врњачку бању, Златибор, а не Ровињ и Умаг, да се не љуте ови, али је јасно - навео је Вучић.

"Телеком никад није стајо боље"

Говорећи изјавама Маринике Тепић о Телекому, председник Вучић је рекао да је та фирма акционарско друштво у ком држава Србија има већински удео.

Вучић је рекао да је Србија са Телекомом други партнер у БиХ и први у Црној Гори.

- Онда ми нађете политичаре који нападају Телеком... Ја немам динара од Телекома, нити имам везе са том компанијом... Али председник странке Маринике Тепић је узео 30 милиона евра у периоду од 2004. до 2012. на име две своје компаније, од тога 25 милиона преко Телекома у БиХ. Четири милиона годишње, од Телекома који су черупали, ставили га у позицију да не постоји - казао је Вучић мислећи на председника ССП Драгана Ђиласа.

Вучић је рекао да данас пошто им Телеком смета јер је све јачи, а не слабији, говоре неистине.

- Телеком је све снажнији што им смета, сада је "срушите Телеком". Није лако за њих да се оправдају, они који се не стиде да кажу да раде за тајкуна. Али да отворено раде и за његове другове тајкуне, против сопствене државе... На разарању радних места, нечега што припада овој земљи, што ће остати неким другима. То су невероватне ствари  које показују неодговорност и такву неозбиљност да сам тиме шокиран - изјавио је Вучић.

Вучић каже да не би знали да понове суштину приче и суштину напада на Крушик.

- А шта су урадили, дали посао бугарским компанијама и узели Крушик - рекао је Вучић и упитао како ће неко сада да сарађује са Крушиком када види какве су ствари о њему говорили.

Међусобни напади опозиције

Упитан о снимцима на којима Никола Јовановић говори о Вуку Јеремићу и Мариники Тепић каже следеће:

- Нисам заинтересован да кажем било шта. Ја бих да избегнем да причам о томе. Није моје да кажем... Има битнијих тема.

Независна и јака Србија

- Моја политика је Србија, јака, независна, војно неутрална. Слуге да будемо било чије - нећемо никада. То сам рекао у Кини, Русији и на западу - истакао је Вучић.

Боља епидемиолошка ситуација у Србији

Председник Вучић је поздравио најаву да ће од сутра бити отворене границе Црне Горе са Србијом и додао да епидемиолошка ситуација у Србији постаје боља.

- Лепо је, радостан сам због тога. Имате много људи из Србије који имају викендице у Црној Гори, рођаке, породице, огроман број Срба живи тамо. Најближи смо вековима - рекао је Вучић и додао:

Бројеви су бољи, ситуација је боља. Постоје ти таласи, са оним тешким смо успели да се изборимо, али није време за опуштање. Било је оних млађих, али су жртве највише старији и они гојазнији. Видите да и код млађих изазива проблеме, важно је да одржавамо дистанцу, метар и по, колико је могуће. Ствари у Србији иду много боље. Надам се да нећемо никад више отворити Арену или Сајам, ничу две ковид болнице. Толико нових болница градимо, од Инфективне преко Дедиња 2, радимо онкологије у више места. Много новца смо уложили а у здравствени систем мора да се улаже, показало се колико је то битно.

Економска сиутуацији у Србији боља него у већини других држава

Председник Вучић се осврнуо на стабилну економску ситуацију у Србији, рекавши да ће пројекат ''Моја прва плата'' младим људима помоћи да се лакше запосле након завршавнаја факултета.

- Ако буде добра епидемиолошка ситуација, од следећег викенда рад угоститељских објеката ће моћи да буде продужен до једна сат после поноћи. Не заборавите да смо ми дали 1.050 евра по раднику за пет месеци - каже Вучић

Вучић је нагласио да је економска сиутуацији у Србији боља него у већини других држава, али да није лака због коронавируса

- Србија има најбоље пројекције када је у питању економија, а после Србије Мађарска. За нас је добра вест што се немачка еконојмија опоравља брзо, јер нама то треба за наше раднике у Панчеву, Пазови и другим местима - каже Вучић.

Демонстрације и напади на полицију

Вучић је након одгледаних снимака напада на полицију испред Скупштине рекао да је полиција тамо била јер су одређени насилници упали у заштићени објекат.

- Полицију нису ни видели док нису противправно упали у заштићени објекат. Тек тада су полицију видели. Толико попуштања ниједна земља то не би допустила - нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да су људи могли да виде снимке насиља на демонстрацијама и додао да је тешко полицији да реагује јер их је ко зна колико каменица и молотовљевих коктела погодило.

Састав Владе

Вучић је говорећи о новом саставу Владе Вучић је рекао да сам СНС има већину и да би он предложио два концепта.

- Један је проста коалиција са једном политичком партијом, нећу да кажем сада којом, а други концепт је, због короне на јесен и светске економске кризе, да кажемо да за годину дана идемо на парламентарне изборе. Ја сам више за први концепт, али још ћемо да видимо - појаснио је Вучић.

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Ово ватрено оружје можете купити без дозволе полиције! | Дарко Божић 

Kњигу Александра Дугина “Четврта политичка теорија” можете поручити ОВДЕ.

 

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

Најновије вести - ПРАВДА