Најновије

АМЕРИКА У ОФАНЗИВИ: Трамп планира удар на Ангелу, сковао нови план за Европу!

Америчка администрација предвођена Доналдом Трампов кренула је у офанзиву. После потписивања историјског мировног споразума између Израела у Уједињених Арапских Емирата шеф Беле куће одлучио је да ствари доведе у ред и у Европи. Задатак да на Старом континенту реше проблеме добили су државни секретар Стејт департмента Мајк Помпео и Ричард Гренел, доскорашњи амбасадор Америке у Немачкој, а на удару ће се наћи немачка канцеларка Ангела Меркел.

Ангела Меркел (Фото: Flickr)

Двојица Трампових најближих сарадника већ су кренула у акцију. Помпео је већ на европској турнеји у посети државама на које Америка рачуна у новој подели европских карата и која ће скресати крила Меркеловој. Истовремено, Гренел, који је Трампов специјалац задужен за косовско питање, почетком септембра састаје се са представницима Београда и Приштине.

Мировни споразум уместо ратова

Посредством Трампа Израел и Уједињени Арапски Емирати постигли су историјски мировни споразум који ће довести до потпуне нормализације односа између две блискоисточне државе. За разлику од претходних америчких председника, Трамп у трку за нови мандат улази без иједног започетог рата и са решењем питања које је годинама изазивало тензије на Блиском истоку.

Ово би могао да буде кључни разлог за већину Американаца да 3. новембра на гласачким листићима заокруже Трампова име. Подршка актуелном лидеру Америке стиже и од око милион Срба који живе у Америци и који су активно укључили у председничку трку, скупљајући подршку за Трампов реизбор.

У преговоре око постизања споразума били су укључени и Трампов зет и виши саветник Џаред Кушнер, амерички амбасадор у Израелу Давид Фридман и представник за Блиски исток Ави Берковић, саветник за националну безбедност Беле куће Роберт О'Брајан и Помпео.

Занимљиво је да су, поред Гренела, у решавање косовског питања укључени управо Помпео, Кушнер и О'Брајан.

Врх агенде

Боравак на Старом континенту Помпео је започео доласком у Словенију. После разговора с политичким врхом Љубљане, државни секретар је отишао у Беч, где је, поред аустријских званичника, разговарао и са Грцима који иначе имају јаке везе са Вашингтоном.

Помпеа ће затим посетити Чешку, Пољску, Мађарску, а главна тема, бар званично, о којој се говорило на свим састанцима тицала се сузбијања кинеског утицаја и уплива њихових компанија, пре свега, технолошких у Европу. Избор држава у које ће отићи Помпео нимало није случајан, оне су део иницијативе Три мора. Та идеја има за циљ стварање нове Европе, у којој Трамп жели и Србију, а која окупља 12 држава. Решавање косовског чвора је у врху агенде ове групе.

Дупла игра

Зоран Ђорђевић, економски саветник у амбасади Србије у Пекингу, тврди да је прича о технологији само параван:

- Сигурно да ће бити помена, али из личног искуства, које сам имао учествујући у разговорима на највишим нивоима и извештавајући о њима, схватио сам да оно што се негде исфорсира као нека тема уопште не мора да буде приоритет, него само параван за оно што се ради и што је од већег суштинског значаја, а то је поправљање стратегијских односа Америке према Европи.

Дејан Милетић, директор Центра за проучавање глобализације, наводи да Немачка игра дуплу игру и да потези Берлина утичу и на Србију.

 - Никада се није десило да неки специјални суд најављује подизање оптужнице. А управо се то десило пред разговоре Београда и Приштине, које је Гренел заказао, а који су потом отказани због оптужнице која је спремана Хашиму Тачију. Немачка не одустаје од борбе за косовску независност, међутим, ово питање користи и зарад остваривања својих интереса. Наиме, кад год Трамп и Америка помену гасовод "Северни ток 2", Немци нешто ураде да испровоцирају ситуација на Косову, па цео свет, укључујући и Вашингтон, пажњу преусмере на ту страну - објашњава Милетић.

ЕУ не признаје изборе у Белорусији Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА