Најновије

СВЕ ЈЕ ВЕЋА КОНФУЗИЈА: "Мислим да ни самом министру није јасно како ће почети школска година" (ВИДЕО)

Ја мислим да ни самом министру није јасно како ће изгледати почетак школске године, каже уредник издавачке куће Архипелаг Гојко Божовић. Све је већа конфузија међу родитељима, додаје. У овом систему је опозиција потпуно непожељна појава, каже гост Новог дана, додајући да "она квари неку врсту једнодушности, доводи у сумњу епохалне, историјске успехе који се сваког дана објављују".

Уредник издавачке куће Архипелаг Гојко Божовић (Фото: Јутјуб)

Наравно да деца јесу ускраћена за одлазак у школу, ускраћена су за ту атмосферу, социјализацију, сигурно им је време квалитетније испуњено кад иду у школу, али ово нису стабилне прилике и морамо да размишљамо о читавом низу околности, каже гост Н1 додајући да, према његовом мишљењу, епидемиолошке околности нису такве да треба кренути у школу.

Не зна се коме су потребније те психолошке припреме, да ли деци или родитељима, каже Божовић, који је, истиче, и сам родитељ два школарца. Каже да за забринутошћу чека почетак школске године. Сматра да би почетак школске године могао да буде извор читавог низа потенцијалних опасности. "У једној контроверзној ситуацији, у којој заиста немамо разлога да верујемо званичним институцијама кад је реч о епидемиолошкој ситуацији, то поверење је систематично проневеравано претходних месеци, посебно у тој изборној драми - кад избори нису смели да трпе због вируса, па видимо шта се дешавало последњих месец дана", рекао је.

Сматра да се поверење у актуелни Кризни штаб не може повратити, јер су се појављивали као, како каже, "друштвено-политички радници" и да су давали изјаве у интересу политичке класе, а не у интересу јавног здравља и јавности.

Каже да надлежни уместо да дају јасне препоруке, они само уносе конфузију међу родитељима.

"Опозиција непожељна појава у овом систему"

Говорећи о активностима опозиције, Божовић каже да теренски рад може да повеже организације и људе. Јасно је да у постојећим околнистима јесте потребна једна врста опозиционе сагласности и тактичког јединства, више него изоштравање идеолошке разлике, навео је. Минималне разлике нису важне у околностима у којима су институције развргнуте, процедуре бачене у страну, док је политичка моћ једног човека и ужег круга људи замена за институције, нагласио је.

У овом систему је опозиција потпуно непожељна појава, не бих рекао да је декорација, каже Божовић, додајући да "она квари неку врсту једнодушности, доводи у сумњу епохалне, историјске успехе који се сваког дана објављују".

Ми се суочавамо са чињеницом да свако критичко мишљење, неповољно мишљење, другачије мишљење, добија врло драматичне одговоре са друге стране, и то не само реторичке, него и насилне одговоре, навео је гост Новог дана.

Одбацује се идеја критичког мишљења и идеја расправе уопште, то траје већ неко време, већ седам година постоји једна врста потискивања критичког мишљења, слободних и независних медија, додао је.

Наводи и да политичка класа која обликује политички систем - у њега не верује, каже Божовић, наводећи да свакога дана за то даје доказе, а један од тих је и кашњење са формирањем парламента, и то што још није изабран њен председник.

Друштво се не може развијати тако што један човек или ужа група доноси одлуке, каже Божовић, додајући да су читави делови друштва искључени из одлучивања. То је важно и за стабилност, друштву су потребни различити гласови, истиче.

После избора и бојкота, ми смо у тачки кад је политички систем на вододелници, навео је. Немамо политичку репрезрентативност, а институције нам не функционишу, и створено је суштинско, дубоко неповерење у институције јер не реагују, додаје.

О нападу на Вујића

Свако насиље је неприхватљиво, а плодно тле за физичке насртаје због другачијег политичког мишљења ствара актуелна власт свакодневним вербалним нападима, поручили су учесници трибине "Стоп насиљу. За све наше људе" одржане у Новом Саду. Повод је недавни напад на активисту Милана Вујића, који је после операције у Клиничком центру Војводине, отпуштен на кућно лечење где му и даље стижу претње преко друштвених мрежа.

Говорећи о томе, Божовић каже да насиље и агресија никад не остаје на речима његови покретача. Тај млади човек је нешто написао на Твитеру, критковао је неку организацију у Новом Саду, али колико год да је та критика била снажна и оштра, он је требало да добије само једнако оштар одговор не и овакве последице, додао је.

Неистомишљеници се у нашем друштву врло често третирају као непријатељи, то је опасно, то подстиче спиралу насиља али и гуши критичку реч, а без тога друштво није друштво у правом смислу те речи, навео је.

Превише је насиља и као друштво се морамо тргнути, у нашем друштву на свим нивоима има превише агресије, та насилна атмосфера у друштву треба да забрине све, закључио је.

Да ли су Вучић и његова жена купили два стана у Белвилу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА