Најновије

ДАЧИЋ: Ево о чему нисам причао никада са Вучићем!

Министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је данас да не зна да ли ће његова странка бити у новој влади Србије и истакао да је битно да се формира влада која ће штитити и допринети националном интересу.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Како је рекао за ТВ Прва, ако се гледа са аспекта бројева, СПС није неопходан СНС за формирање владе, али ако се гледа са аспекта образовања националног консензуса, политичког и националног јединства и заједничких циљева, важно је да ли ће се сарадња наставити.

"Мислим да смо и једна и друга страна веома поносни за ових осам година шта смо урадили. Нисмо разговарали конкретно на такав начин, начин поделе ресора, причали смо о потреби да наставимо сарадњу, али на председнику Вучићу је да донесе одлуку. Не оптерећујем се тиме, настављамо да радимо свој посао", рекао је Дачић.

Како је навео, свакодневно се чује са Вучићем у вези бројних питања и истакао је да Влада мора да ради нормално, а не као влада "која одбројава дане".

"Са Вучићем никада нисмо разговарали о подели ресора, већ о заједничким циљевима. А како ће се формирати влада и ко ће који ресор имати, никада", рекао је Дачић и додао да није немогуће да у влади буде и Александар Шапић.

Он је говорио и о бројним обавезама које су пред Србијом и да Србија нема времена да се бави другим питањима, већ да је битно формирати владу која ће допринети државном и националном јединству.

Упитан да ли је спреман да иде у опозицију, Дачић је рекао да се нико не спрема за одлазак у опозицију.

"Ко би волео да иде у опозицију. Нисам био на листи Александра Вучића, ја сам аутономни политички фактор, Палма и ја. Имамо своје и спремни смо да учествујемо у заједничком послу ако постоји сагласност странке која је победила на изборима", рекао је Дачић.

Он је закључио да за осам година сарадње никада са Вучићем није имао различите ставове у погледу националних интереса и истакао, ако немају исте циљеве, нема ни потребе да се прича о сарадњи.

"Теме у Вашингтону биће економске"

Дачић је изјавио данас да ће у Вашингтону, током састанка у септембру представника Београда и Приштине, који организује специјални изасланик Беле куће Ричард Гренел, главна тема бити економија.

Дачић је рекао да је од председника Србије Александра Вучића још пре 10-ак дана чуо да постоји жеља Гренела да САД и даље буду присутне и вуку потезе везане пре свега за економска питања и склапање договора са економском основом.

"Овде је питање међусобног надгурињавања ко ће организовати састанак, а чак се врши и притисак на неке да не учествују. На Србију нико не може да врси притисак, иако се неки љуте што учествујемо", рекао је Дачић и додао да ће Србија наставити са конструктивнимм прилазом.

"Битно је да буде безбедна и ефикасна"

Дачић је рекао да се на седници Владе није разговарало о куповини вакцине против вируса Ковид-19, да ће о томе одлучивати здравствене власти, али да је битно да она буде безбедна и ефикасна.

"О томе одлуцују акредитивна тела. Грађанима ће бити доступне безбедне и ефикасне вакцине које прођу све наше сертификате", рекао је Дачић.

Говорећи о вакцинама које развијају Русија и Кина, Дачић је рекао да ће Србија свакако имати предност имајући у виду њене односе са тим земљама и додао да Србија има везе и са западним земљама.

"Никада нећемо предложити вакцинисање људи које није безбедно", рекао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ  шта је поручио Вучић о Дечанима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА