Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ОПЕТ СЛУЂУЈЕ: Морате ли, доктори, и преко деце?

Најновије изјаве др Предрага Кона о ношењу трослојних маски у школи покренуле су расправу јер је само пет дана раније потпуно супротан савет дала др Дарија Кисић Тепавчевић.

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

Пише: Драгана Пандуревић Јововић

Његова колегиница из Кризног штаба изјавила је, наиме, 11. августа на РТС-у, да ђаци могу да носе заштитне маске израђене од било ког материјала. Управо та вест је ономад колико толико умирила родитеље, нарочито оне слабијег економског статуса, који не могу да приуште да малишанима сваког дана купују по неколико хируршких маски за једнократну употребу. Међутим, епидемиолог Предраг Кон објашњава данас да би маске обавезне у школи требало да буду трослојне, јер су најсигурнија заштита од ширења коронавируса.

И мада његов савет није дошао као обавезујућ за родитеље, чињеница је да је овакву препоруку одавно дала и Светска здравствена организација, и да су чланови Кризног штаба могли о њој да се усагласе пре него што јавно посаветују родитеље који се заједно са малишанима спремају за најтежи почетак школске године у овом веку. Јер коме сада родитељи да верују и чиме да се воде? Да ли да обезбеђују маске из домаће радиности које се могу носити дуже и које су много економичније за прилично окрњене кућне буџете? Или да се спремају за још један свакодневни удар на новчанике?

Министарство је већ најавило да ће за школе бити обезбеђен тек известан број хируршких маски које ће служити као “резерва”, али да је одговорност за ову обавезну меру Кризног штаба искључиво на родитељима. У ишчекивању да се договоре и саопште нам шта је коначна препорука и обавеза, присетимо се да је у питању исти Кризни штаб заслужан за неколико “шизофрених цепања” која су слуђивала јавност.

Они су одлучили да се контакти заражених више не тестирају иако је то првобитно предочено као најефикаснија стратегија у заустављању ширења епидемије.

Они су лагали о броју заражених и умрлих како би се у јавности створио привид победе над вирусом и отворио простор за слободно одржавање избора.

Они су само дан након избора 21. јуна изјавили да је ситуација поново претећа и забрињавајућа након што су пустили да вирус недељама дивља без икакве контроле.

Они су дозволили да се ситуација у Новом Пазару заташкава док није довела до потпуног колапса здравственог система у том граду.

Они нам сваког дана на конференцијама саопштавају податке за које и сами тврде да нису сигурни да ли су поуздани.

Они су одбили да прихвате одговорност и плате цену за своје грешке иако је петицију за њихову смену потписало 2.919 лекара у иницијативи Уједињени против ковида.

Они нас и даље свакодневно збуњују и слуђују контрадикторним саветима и препорукама од којих више нико нормалан не зна како да се заштити и преживи. А очекују да им верујемо.

Докле?

Ђаци неће моћи да носе било коју маску када иду у школу, већ искључиво специјалне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА