Најновије

БЕСНИ РАТ ИЗМЕЂУ СНС И СПС: Нови фронт због локалне власти! (ВИДЕО)

Упркос фомираној колаицији у Војводини и најави лидера напредњака Александра Вучића да Србију извесно чека концентрациона влада, у претходном периоду све су гласније поруке страначких првака СНС који поручују да су далеко од договора са СПС-ом, те да је овој партији време за опозицију.

Ивица Дачић и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Последњи у низу који је критиковао Социјалисте, био је председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић, којем је засметало што је СПС пожурио да формира власт свуда где се напредњаци не питају.

“Занимљиво да су то урадили у више општина, као што су на пример, Бачки Петровац, Свилајнац и Сурдулица. Свуда где се ми не питамо, локални парламенти су већ формирани”, навео је Глишић у интервју за дневни лист “Политика”.

Социјалисти власт на локалу – напредњаци опозиција

Уколико напредњаци одлуче да узврате “услугу” социјалистима због тога што су их послали у опозицију на локалу, како прижељкују поједини функционери СНС, онда се може и догодити да СПС не буде део владајуће већине на нивоу Републике.

Подсетимо, локалну власт у Свилајнцу формирали су одборници СПС и Групе грађана “Свилајнац чува будућност”, коју је предводио Предраг Милановић, док је Српска напредна странка је остала у опозицији.

Нова власт  формирана је и у Сурдулици, где напредњаци са 17 одборничких места такође нису део власти.  Председница општине поново је постала Александра Поповић из Социјалистичке партије Србије, док је за новог председника Скупштине општине именован је Зоран Митић који је на тој функцији заменио досадашњег председника локалног парламента Новицу Тончева, лидера сурдуличких социјалиста, потпредседника СПС и народног посланика, објавиле су Инфоврањске. Како се наводи, сви локални функционери су изабрани из редова социјалиста који у Скупштини општине имају већину са 18 освојених мандата.

У Бачком Петровцу, уместо Српске напредне странке која је добила већину мандата на изборима за Скупштину, власт ће формирати заједно четири преостале листе које су прешле цензус, чиме су удружено “изгурале” СНС из власти.

Кандидати са изборних листа “Јединствена Србија – Мирослав Чепман Чепси”, “Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС)”, “Нестраначки и уједнињени обични људи” и “Војвођански фронт – уједињени за демократски Бачки Петровац” послали су допис председнику Скупштине општине са захтевом за сазивање конститутивне седнице скупштине општине јер су постигли договор о формирању скупштинске већине, преноси портал 021.

Како се наводи, захтев је оверен потписима 14 одборника, који су постигли споразум о парламентарној већини. Петровачки парламент има 25 одборничких места а у њему ће СНС имати 11, чиме ће са места владајуће већине прећи у опозицију.

Зоран Пановић: Напредњацима не требају социјалисти

Одговарајући на питање због чега страначки прваци СНС желе пошто пото да спрече нову сарадњу са социјалистима, програмски директор Демостата Зоран Пановић да већина грађана, који су изашли на претходне парламентарне изборе, жели да Србијом влада искључиво СНС.

“Они не желе сарадњу са СПС-ом. Шта ће њима СПС? Ово гурање социјалиста изгледа као кад су њима некада наметали ЈУЛ као коалиционог партнера. Нема потребе да напредњаци било кога узимају у нову владу. Ни Шапића, ни Дачића. Не видим какво је то дељење одговорности, јер ова Скупштина толико изгледа једнопартијски да је све што није СНС заправо фингирање коалиције”, каже Пановић, описујући евентуалну концентрациону владу коју је Вучић најавио као техничку.

“То је влада која ће одржати парламент до момента кад ће бити разумно расписати нове изборе, јер ова Скупштина не може да обезбеди неопходан степен демократије, а и влада која из ње произилази је такође проблематична”, поручује он.

Никола Парун: Свако затезање у односима обара вредност социјалистима

Политиколог Никола Парун, за Нова.рс каже да вишеструки фактори утичу на “ломљење” копља између напредњака и социјалиста, те свако затезање односа додатно обара вредност СПС-у.

“Мислим да је реч о позиционирању унутар СНС за наредни период. Индикативно је чињеница да је СПС добио драстично мање гласова у односу на претходни изборни циклус. Свако затезање у овом процесу формирања владе додатно обара вредност социјалистима. СПС- у је од виталног значаја да уђе у владу, што ће се и догодити. Мада, овог пута ће у њу ући са далеко мање моћи него што је то био случај са неким претходним владама”, истиче Парун.

Према његовим речима, напредњаци који оспоравају сарадњу са социјалистима, то чине пре свега због политичких интереса.

“Један фактор тога сигурно је утицај Русије који увек пролази кроз СПС. Видимо да се жеља за утицајем Руса на Србију од стране СНС-а значајно смањила и да зато функционери напредњака критикују гласно социјалисте”, закључује Парун.

Београд ставља српске светиње на КиМ и у региону под своју заштиту! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА