Најновије

ДР ЂЕРЛЕК ОБЈАСНИО РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ПРВОГ И ДРУГОГ ПИКА КОРОНЕ: Да ли је вирус мутирао или се нешто друго десило?!

У регионалном ковид центру Опште болнице у Новом Пазару тренутно је хоспитализовано 11 пацијената, саопштио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек (Фото: Јутјуб)

Он је додао да очекује да ће до краја ове, најкасније почетка следеће седмице болница, осим одељења одређених за ковид, прећи у нон ковид систем.

Од 11 пацијената који су тренутно хоспитализовани код девет је лабораторсијски потврђен вирус корона, казао је Ђерлек и додао да није било транспорта, као ни смртних случајева.

"Статистички подаци иду у правцу да можемо да кажемо да смо постигли успех, с обзиром да смо у једном тренутку имали 400 пацијената. Оно што нас обавезује да будемо и даље обазриви и озбиљни јесте да се полако приближава почетак школске године, да се људи враћају са годишњих одмора и из земље и из региона и из тог разлога морамо бити обазриви", каже др Ђерлек који је донедавно обављао функцију координатора регионалног ковид центра у Новом Пазару.

Како је навео, скоро цела болница у Новом Пазару је у једном тренутку, осим гинеколошко-акушерског одељења и дела хирургије, била у ковид систему, а у овом тренутку као нон ковид профункционисало је дечије одељење, јединица за мождане ударе са неурологијом, интерно одељење са коронораном јединицом.

Др Ђерлек каже да ће одељење опште хирургије бити спремно за дан, два да се врати у нон ковид функционисање.

"Покушавамо да што пре оспособимо болницу. У ковиду ћемо оставити само инфективно и пулмологију и наравно негде око 85 места која смо оставили као алтернативу за неки изненадни напад. Очекујем до краја недеље, евентуално почетком следеће недеље, да ће болница прећи да функционише нормално", навео је Ђерлек.

То ће, према његовим речима, омогућити да болница у Новом Пазару опет буде на најбољи могући начин на располагању свим хроничним пацијентима, као и свим осталим пацијентима који затраже медицинску услугу невезану за вирус корона.

Наводи да Министарство здравља ради озбиљно на припреми за евентуалну појаву таласа на јесен, а саветују свим здравственим установама да обезбеде резервне капацитете у случају да се нешто непланирано деси.

Др Ђерлек примећује да је очигледно да смо сада и много више искусни у организационом смислу иако се са сазнањима о самом вирусу није много одмакло.

Како је прецизирао, код самог вируса уочене су разлике у првом и другом пику, односно у првом пику углавном је било захваћено старије становништво и плућа су била најосетљивији орган, а у другом пику је повећан број пацијената са кардиоваскуларним и цереброваскуларним проблемима.

"Да ли је вирус мутирао или се нешто друго десило, не знамо, а ни са сазнањима о вирусу се није много одмакло", каже Ђерлек.

Наглашава да је евидентно да је здравствени систем Србије неупоредиво спремнији и искуснији у организационом смислу, што је битно како би се заштитили грађани.

Тирана и Приштина праве историјски споразум у Скадру. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА