Најновије

СТРАТЕШКИ ПЛАН АМЕРИКЕ И ИЗРАЕЛА КАКО ДА ПОБЕДЕ РУСКО НАОРУЖАЊЕ! Ако Иран постигне договор са Москвом, "Издржљива муња" креће на дело! (ФОТО)

Савет безбедности Уједињених нација у петак је одбацио нацрт резолуције САД-а за неограничено продужење ембарга на оружје против Ирана, који би требало да истекне у октобру. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху назвао је одлуку "скандалозном", док је виша америчка сенаторка Линдси Грахам тврдила да је велики сукоб с Ираном врло могућ.

Руски ПВО систем С 400 (Фото: РИА)

Сједињене Државе и Израел већ се припремају за сценарио у којем Русија продаје напредне системе противракетне одбране као што је С-400 Ирану, укључујући и спровођење вежби које укључују уништавање напредних ракетних система, наговестио је Брејкинг Дифенс (Breaking Defense).

Изјава истиче да је Иран „већ уложио у модернизоване руске системе противваздушне одбране, као што је С-300“, и недавно је изразио интересовање за С-400. „Руси ће вероватно наћи купца у Техерану“, тврди овај лист, указујући на недавно бујање дипломатских активности између Москве и Техерана, а ирански амбасадор Касем Џалали је у јулу напоменуо да је Исламска Република заинтересована за куповину руског оружје за "побољшање својих одбрамбених капацитета."

Истовремено, почетком августа, по други пут 2020. године, амерички и израелски ваздухопловни борбени авиони Ф-35 учествовали су у заједничким вежбама, а њихови циљеви су били да побољшају одрживост летелица од симулираних „софистицираних непријатељских ваздушних одбрана и ловаца и гађање земљаних циљева".

Вежбе, назване "Издржљива муња II", укључивале су америчку 421. ескадрилу и израелске авионе Ф-35 Адир, а одржане су у јужном Израелу 2. августа.

У новембру 2019. Пентагонска одбрамбена обавештајна агенција објавила је процену сугеришући да су руски одбрамбени систреми С-400, обални одбрамбени систем К-300П Бастион, борбени авиони Су-30 и главни борбени тенкови Т-90 само неки од наоружања за које би Иран могао бити заинтересован да купи од Москве након истека ембарга УН-а на оружје.

Долазне иранске санкције

Одбијање Већа сигурности америчке резолуције о неограниченом продужењу ембарга натерало је председника Трампа да упозори да ће се против Ирана применити додатне санкције у блиској будућности. У међувремену, израелски премијер Нетанјаху обећао је да ће Израел "наставити да делује у блиској сарадњи са САД-ом и земљама у региону како би блокирао иранску агресију."

Поред интересовања за руске и кинеске системе противваздушне одбране, Исламска република је последњих година такође значајно појачала способности своје домаће војне индустрије. У јуну 2019. године, ирански систем за ваздушну одбрану Кордад-3 оборио је врхунску америчку летелицу америчког ваздухопловства у износу од 220 милиона долара над иранским ваздушним простором у Ормуском мореузу.

У августу 2019. држава је наредила да се систем противваздушне одбране Бавар-373, чије су карактеристике супериорне од америчког Патриота, према Техерану, дода у иранску мрежу ваздушне одбране.

Турски конвој ушао у Сирију да се сукоби са Русима, више о томе ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА