Најновије

“Око соколово” симбол СНС буразерских комбинација!

Нетранспарентност, партократија и буразереске комбинације, одавно су постали обележје овдашње власти, а недавна набавка и презентација система електронске контроле непрописног паркирања, под називом “Око сколово”, на најбољи могући начин илуструје како функционишу пословне комбинације између чланова Српске напредне странке.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, бранио је набавку ових скупоцених аутомобила образложењем да је потребно да комунални полицајци, а самим тим и власт, покажу на терену свој ауторитет. Заборављајући да једна држава свој ауторитет потврђује у неселективном спровођењу закона, транаспарентним јавним финансијама и активном и стварном борбом против корупције, заменик градоначелника је прећутао информацију како ће демонстрацију државног ауторитета омогућити његов партијски друг – Остоја Мијаиловић, власник Бритиш Моторс фирме у Србији.

Набакву “Ока соколовог”, додатно чине сумњивом информација да су купљени половни аутомобили, о чему је за Нова.рс говорио београдски адвокат и одборник Народне странке у Скупштини града Београда Милош Павловић.

Он је рекао да је 2019. године ГИМ извршио куповину Ланд Ровер возила, њих укупно 49, а како каже, она су чак и снимљена на плацу фирме која је сада извршила набавку за Паркинг сервис.


“Ја имам информацију да фирма која је учествовала на тендеру Паркинг сервиса, у оквиру конзорцијума на челу са Бритиш Моторсом, продаје возила и до годину дана стара”, рекао је Павловић, истичући да је реч је о сестри фирми Бритиш Моторса, чији је власник супруга Остоје Мијаиловића, члана Главног одбора СНС и председника КК Партизан.

Коментаришући ове наводе, бивши Повереник за информације од јавног значаја, адвокат Родољуб Шабић истиче да се код набавке система за контролу непрописног паркирања јасно може видети како функционише друштво и власт у Србији.

“То је без сумње илустрација читавог низа лоших ствари са којим се суочавамо. Реч је о нерационалном односу према јавним средствима. Купују се скупи, луксузни џипови за једну ствар за коју се у далеко богатијим градовима света користе много скроминији аутомобили, чак мопеди. Власт у Београду, иако се често хвали својим изванредном буџетском ситуацијом, заправо веома често повлачи озбиљна средства из буџетске резерве државе”, објашњава Шабић, додајући да би се тај новац сигурно рационалније употребио за неке сиромашније средине.

“Да не причамо да је јавно изнета сумња да су набављени половни аутомобили и да су узети од човека који је члан странке (Остоје Мијаиловића). Нема потребе говорити да је реч о сукобу интереса и могућој корупцији. Њихово оправдање је да на овај начин показују ауторитет државе, али заиста не верујем да ико код нас мисли да се ауторитет доказује набавком скупих аутомбила. По тој логици ауторитет су могли показати и набавком тенкова”, рекао је Шабић.

Нетранспарентност – само један од проблема код набавке “Ока соколовог”

Шабић истиче да је власт одговорна да објасни све детаље око потрошње новца, нарочито кад се троше велика средства, као што је случај са набавком џипова Ланд Ровер за Комуналну милицију.

“Неко ко је одговоран за новац грађана треба да, или да демантује оптужбу да су набавили половне аутомобиле или макар да покуша да нам објасни како је дошао на идеју да огромну количну новца потреши за набавку половних возила. То је за почетак важно, а онда и читав низ других органа мора да провери целисходност, законитост и читав низ других аспеката. Дефинитивно се на овом примеру може видети та изразита нетранспарентност која је растућа, нарочито последњих година”, закључује бивши Повереник за информације од јавног значаја.

Према конкурсној документацији јавне набавке београдског Паркинг сервиса за куповину џипова “Ранге Ровер”, недвосмислено се може утврдити да је она расписана са циљем како би посао добила фирма “Бритиш Моторс”, чији је власник члан Главног одбора Српске напредне странке, Остоја Мијаиловић.

Прочитајте ОВДЕ    шта то РЕМ не констатује пуних 14 година.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА