Најновије

ДОГОРЕЛО ДО НОКАТА: Протест против загађења у Смедереву, очајни грађани блокирали луку и пругу! (ВИДЕО)

Под слоганом "За сву децу" грађани Смедерева вечерас су се окупили на протесту због загађења ваздуха у том граду. Они су блокирали Луку Смедерево и пругу која директно води до ње. Реч је о симболичној блокади луке и пруге, с обзиром на то да вечерас тамо нема железничког саобраћаја.

Смедерево, протест (Фото: Јутјуб)

Грађани Смедерева блокирали су вечерас луку и пругу које кинеска компанија ХБИС користи за транспорт и претовар руде, зато што се, објашњавају, при том процесу подиже рудна прашина, за коју страхују да је канцерогена и да им уништава дисајне путеве.

Смедеревци кажу да 50 година имају проблем са загађењем, откако је отворена Железара, али да се ситуација значајно погоршала откако је 2016. године железару купила кинеска компанија ХБИС, која је повећала производњу, али није увела стандард заштите животне средине и ваздуха.

Никола Крстић из Удружења грађана "Тврђава", које је један од организатора протеста, рекао је за телевизију Н1 да су грађани приморани да на овај начин искажу незадовољство, јер, с једне стране, кинески инвеститор крши законе свакодневно, а са друге стране, министарство не реагује.

Окупљени грађани жале се да страхују за своје и здравље своје деце, јер је загађење толико да се дешава да ваздух "може да се види".

Грађани Смедерева и организатори протеста напомињу да нису против Железаре, да схватају да је битна за тај град и домаћу економију, али да захтевају да се поштују закони и прописи који штите њихово здравље.

Како је јавио репортер Н1, на протесту се окупило неколико десетина грађана и активиста из Смедерева, али и из Београда и других места у Србији. Протест је миран и није приметно присуство полиције.

С друге стране, готово одмах су се огласили надлежни па је тако директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић рекао да се данашњи протест грађана против загађења у Смедереву користи искључиво у политичке сврхе, а не у сврху рада на побољшању квалитета ваздуха овог града. За развој и будућност једног града као што је Смедерево погубно је да се незадовољство грађана употребљава у политичке сврхе. Нажалост то се управо чини данашњим протестом, наглашава Радовић и објашњава да је пре свега важно да становници Смедерева знају да се анализом резултата на једноставан начин може имати увид у чињенице.

Да ли то има утицаја на металне опиљке који засипају житеље, није објаснио.

Прочитајте ОВДЕ   све о новој шок вести у вези са СРС коју је изнео бивши радикал Шаровић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА