Најновије

"Кад питате како Косово сме да се отцепи, а Република Српска не сме…"

Председник Србије одговорио на спекулације да би се у Вашингтону 4. септембра могло говорити о статусу Републике Српске.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Исто питање било је постављено и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.

"У Белој кући, колико знам, биће разговора о енкономским темама Београда и Приштине. Али не искључујем и неке друге теме, али нико ми није ништа поменуо о БиХ, нити би то било логично", одговорио је Александар Вучић на постављено питање новинара.

"Када поставите питање зашто Косово има право на отцепљење, а РС то нема и на чему је то засновано, ја не могу да вам дам одговор, нити нико другу. Ми морамо да разумемо нешто друго, на прагматичан начин да сагледамо шта се дешава у свету. Да ли су баш за све криви Милошевић до 2000, или тадић и други након њега...Не, увек сте имали различите аршине и тога је било."

Вучић је напоменуо да се и сада поједине земље мешају у унутарполитичке ствари суверене земље. "Не дај боже да смо то ми урадили, ја бих био означен као диктатор, а цела земља жигосана", каао је он.

Потом је истакао да прво морамо да добро разумемо да не кукамо и да се на правду не позивамо. "Заборавите на правду на светском нивоу.
Питао сам то светске политичаре, а један велики лидер ми је рекао 'Александре све си у праву, али околности и распоред снага ни теби ни Србији не иде у прилог'."

"Знам да Милорад Додик разуме нашу позицију, али молим и Србе да то разумеју. Била је велика офанзива, протерали су нам 250.000 људи из Хрватске, био је напад који питање дал би нам оставио Србе у Бањалуци. То се није догодило јер Србија није могла да се брани. већ зато што је Србија била слаба, економски и политчки, јер смо избеглице по Србији вукли да нам поправљају демографску слику и да би господа у центру мога да наставе да пију кафицу", рекао је Вучић.

Дакле, морамо да наставимо да радимо тако да ми не направимо такве грешке, да разговарамо у миру и тражимо решења. "Желим да разговарам са Бошњацима. Има велики бројних општина у Српској где немамо више наших људи пошто су се иселили, али има и њихових где је све мање Бошњака. Зато сам се трудио да на најблажи начин одговорим на нападе из Сарајева", објаснио је он.

Истакао је да једино може да каже да неће бити нових Олуја, прогона српског живља, али да ће Србија радити и да поштује мир и Дејтонски споразум, али и интегритет РС у оквирима БиХ како је то записано у Дејтону.

Рекао је да имамо тешку ситуацију пред собом, а да српски народ тога није свестан.

"Нисмо свесни тешке политичке ситуације, нисмо разумели да у екомији постижемо добре резултате. Људи у Србији, а понекад и у Српској не разумеју шта се догодило 1999.. Када нам нешто не одговара ми се правимо да не разумемо шта је било 2008. Да ли мислите да може без последица да прође што се догодило 2010.?", упитао је он.

Казао је да ко мисли да је иста ситуација са Косовом као 1991., 1995.или 1996., тај греши.

"Лажете себе, мене, сваког од својих. То ми није било опредељујући у одлуци да на најзешћи могући начин браним српске интересе на КиМ, бранећи нешто што су решили нашом капитулацијиом. Ушли смо да се боримо и подижемо тему Косова, и удео Србије и улог Србије у целој причи за коју знамо да је у ћорсокаку", нагласио је он.

Вучић је истакао да није уплашен за своје место, нити је икада био издајник, већ се увек борио срчано радом и енергијом за интересе српског народа, замолио грађане да буду рационални, реални и паметни и да не очекују да ће неко у Америци, Француској или Немачкој променити мишљење о КиМ.

Рекао је да је лаж да ће да призна независност Косова, и да се увек у најтежим тренуцима види ко ради за српске интересе и ко ради против њих.

"Неко са стране намеће то питање"

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, након састанка политичког врха РС са председником Србије и премијерком Аном Брнабић, да "неко са стране" намеће то да ли ће се и питање Република Српска покренути на састанку у Белој кући у Вашингтону.

"Да ли ће се питање РС покренути на разговорима у Вашингтону? Морам да кажем да неко са стране намеће то питање. Ако се пружи прилика можда да се употреби нека аргументација, али ми не тражимо и не захтевамо да то тако буде", рекао је Вучић, упитан да ли је са Вучићем разговарао о томе да ли је могуће да се у оквиру разговора о КиМ у Белој кући може поменути РС и направити компарација са РС.

Шта је Дан српског јединства, сазнајте ОВДЕ. 

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА