Најновије

"АФЕРА ЛУКСУЗ" ПОТРЕСА МАЂАРСКУ: Да ли је због овог скандала Орбану дошао крај?

Мађарски премијер Орбан наредио је својим сународницима да одмор проведу у земљи - док је његов министар спољних послова на луксузном крстарењу Јадраном. То је једна од многих афера у дубоко корумпираном систему.

Виктор Орбан (Фото:abouthungary.hu)

"Више Балатона, мање Јадрана!" - ово је слоган који је у јулу објавио мађарски премијер Виктор Орбан. Био је то позив грађанима Мађарске да због пандемије короне одустану од одмора у омиљеној Хрватској и да одмор проведу код куће, на језеру Балатон. Убрзо након тога Орбан је стварно објавио своје фотографије са одмора на Балатону.

Сада се, међутим, испоставило да се то што Орбан јавно проповеда не односи и на чланове његове владе, а вероватно ни на њега самог.

Прошле седмице, Истражавачки портал "Átlátszó" објавио је фотографије на којима се види министар спољних послова Петер Сијарто на луксузној јахти на крстарењу Јадраном.

Наводно је и сам Орбан овог лета крстарио хрватским Јадраном - барем тако тврди хрватски дневник "Јутарњи лист", који је прошлог понедељка објавио одговарајући извештај са додуше нејасном сликом Орбана. За сада нема доказа за Орбанов наводни одмор у Хрватској. На захтев Дојче Веле-а, портпарол мађарске владе рекао је да се о приватном програму премијера не могу дати информације.

Сијарто је, с друге стране, у међувремену потврдио да је био на крстарењу - тиме што се жалио на повреду његове приватности.

Одмор министра спољних послова на Јадрану није непријатан само због Орбановог позива "Више Балатона": док се Сијарто са породицом одмарао на луксузној јахти, на својој Фејсбук страници је објавио неколико фотографија на којима се види како телефонира у својој канцелерији, као и текстове о томе с којим све европским министрима спољних послова тренутно разговара о кризи у Белорусији - фотографије које сугеришу да је био на послу у канцеларији у министарству.

Више од пикантерије

До тог момента - може се рећи да се ради о непријатностима и пикантеријама. Међутим, афера постаје озбиљна када се узме у обзир и аспект корупције.

Луксузна јахта на којој је Сијарто боравио, дужине 42 метра и вредна 21 милион евра, припада мађарском предузетнику Ласлу Сију. Захваљујући великодушним уговорима са државом, Сија је последњих година постао један од најбогатијих Мађара и један је од такозваних „Орбанових олигарха".

Према проценама мађарских медија, недељна цена закупа јахте као што је Сијова „Lady MRD“ износи најмање 170.000 евра. То далеко превазилази лична финансијска средства министра, чија је месечна бруто зарада око 8.500 евра. Ако је одмор на јахти провео на позив власника јахте Сија, онда је то кршење мађарских антикорупцијских правила. Према њима, посланици не могу да прихвате поклоне у вредности већој од месечне плате посланика. Сијарто је до сада одбијао да објасни како је платио свој луксузни годишњи одмор.

То никако није прва „афера луксуз" у Орбановој влади и врхушки око њега. Сам Орбан за приватна путовања на фудбалске утакмице често користи луксузни млазни авион Бомбардиер, чији је власник непознат, али се верује да је у кругу Орбанових олигарха. Мађарски премијер не види проблем у оваквим путовањима. У парламентарној расправи 2018. кратко је рекао да је сваки пут био позван приватно, да је одувек тако путовао и да ће с тим наставити.

Орбанова влада са задовољством истиче да таква путовања не троше новац пореских обвезника - а не помиње да позивнице стижу од пословних људи који су се обогатили уносним пословима са државом.

„Афера луксуз" било је и у вези са потпредседником владе Жолтом Семјенаом и бившим шефом Орбанове канцеларије Јаношом Лазаром, који су привукли пажњу скупоценим ловачким путовањима и ноц́ењима у луксузним хотелима. Актуелни шеф Орбанове канцелраије Антал Роган 2016. је био по медијима због луксузне вожње хеликоптером на свадбу славних личности.

До сада, све те афере нису имале никакве последице - ни за кога. Оно што је упадљиво - неке медије који су открили ове афере купили су посредници мађарске владе, поставили их на линију владе или их затворили.

"Посткомунистичка мафијашка држава"

Јер, Орбану и његовом режиму не сметају само политичке критике, већ медији који разоткривају корупцију и луксузни начин живота владајуће елите. Орбан службено гаји имиџ доброг домаћина који помаже свим једноставним Мађарима. У стварности, многи Мађари живе у несигурним условима, а сиромаштво деце је озбиљан проблем. С друге стране, елита гаји стил наметљиве ароганције који нервира многе Мађаре.

Не ради се овде само о корупцијским скандалима, јер су они карактеристични и за остале земље централне и југоисточне Европе. Орбан је створио један заиста веома посебан систем: политичке амбиције су углавном табу за олигархе, Орбан од њих захтева безусловну лојалност. Иначе ће дубоко пасти попут Орбановог бившег пријатеља из детињства Лајоша Симишка, који је до пре неколико година био један од најбогатијих Мађара, али се посвађао са Орбаном и сада живи повучено од своје преостале имовине. Орбанови олигарси заправо подсећају на марионете - номинално управљају милијардама, али о њима одлучују Орбан и његова врхушка.

Мађарски социолог и бивши либерални политичар Балинт Мађар зато заговара тезу да корупција и мафијашке структуре у Мађарској нису феномен који одступа од норме, већ карактеристика и саставни део система. Орбаново уређење он назива „посткомунистичком мафијашком државом".

Веома читани портал 24.hu у случају Сијарта ову је тезу искористтио на духовит начин: Луксузна јахта Lady MRD има власника, али је практички државно одмаралиште Орбановог уређења и његових врхунских кадрова. Министар спољних послова и цела његова породица управо су добили ваучере за одмор.

Да ли Путин шаље у Белорусију посебну полицијску јединицу, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА